Fra nytår kommer der nye journalistiske boller på kampagnesuppen hos Mellemfolkeligt Samvirke, idet MS som den så vidt vides første store u-lands-NGO ansætter en tidl. politisk spindoktor til at profilere sig udadtil.
Kampagne- og kommunikationsafdelingerne slåes sammen, og den nye enhed skal sikre, at den godt 70-årige forenings budskaber fortsat bliver skubbet ud over rampen, både digitalt, i pressen og med kampagneaktiviteter ude i landet.
Chefen for den nye enhed bliver 45-årige Thomas Hundsbæk.
Forgængeren havde titel af chef for politik, kampagner og mobilisering – mere om ham på
https://globalnyt.dk/content/roede-nils-fra-ms-bliver-landssekretaer-i-alternativet
Hundsbæk afløser både Nils Brøgger Jacobsen og Henriette Winther, som var kommunikationschef, dvs med ansvar for branding og al kommunikation om og i organisationen.
Hun er nu senior kommunikationsrådgiver hos Danner, der driver et center for voldsramte kvinder og børn i København. Mere om det på
http://www.danner.dk/danner-faar-ny-kommunikationsraadgiver
Kommunikations og kampagneafdelingerne er bl.a. lagt sammen på grund af regeringens nedskæringer. Ingen af de to er dog blevet afskediget.
Har været mange steder
Den nye mand i stolen på Fælledvej på københavnske Nørrebro har arbejdet på flere store medier.
Bl.a. været undersøgende journalist (1998-2006) på Politiken og senere redaktionschef (2006-07) på Politikens gratisavis 24 Timer samt nyhedsredaktør på Berlingske fra 2007 til 2010.
De seneste fem år har Thomas Hundsbæk slået sine folder i det politiske system. Først som presse- og kommunikationschef i Københavns Kommune (2010-11) og de seneste fire år som særlig rådgiver i Thorning-regeringen for tre radikale ministre.
Fra 2011 til 2014 rådgav han udviklingsministrene Christian Friis Bach og Rasmus Helveg Petersen, og derpå uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen frem til regeringskiftet i juni.
“Et kæmpe privilegium”
Nu glæder han sig til at skubbe de globale spørgsmål op på dagsordenen.
“Det er et kæmpe privilegium at arbejde med noget, der er så vigtigt. Jeg har altid haft stor respekt for, at MS ikke bare vil symptombehandle på fattigdom – men derimod knokler for at bekæmpe årsagerne til sult, flygtningestrømme og konflikter”, siger Thomas Hundsbæk.
Interessen for globale problemstillinger har han haft med sig igennem hele sit professionelle virke, siden han blev færdiguddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1998.
Og han lægger ikke skjul på, at den seneste tids markante nedskæringer på udviklingsbistanden har skærpet appetitten for at arbejde med fattigdomsbekæmpelse.
“Rige Danmark skærer milliarder af kroner af støtten til verdens fattigste netop nu, hvor der er historisk store problemer med flygtninge, konflikter og klimaforandringer”.
“Derfor er behovet for et stærkt civilsamfund, der handler og tænker globalt, enormt. Jeg glæder mig til at bruge mine erfaringer fra presse, kommunikation og politik til at sørge for, at MS' stemme bliver lyttet til, både på Christiansborg, i medierne og på gaden”, gør han gældende.
Stormødet i Horsens
Hundsbæk har været vant til at løse store opgaver som særlig minister-rådgiver.
Tag bare det danske EU-formandskab i første halvår af 2012, hvor “hans” minister, Christian Friis Bach, var stærkt involveret på grund af udviklingsdelen – og dermed den særlige rådgiver.
Ikke mindst da det største møde på dansk jord under EU-formandskabet foregik i maj det år i Horsens.
Her deltog op mod 160 parlamentarikere fra Afrika, Vestindien, Stillehavsstaterne (AVS) og Europa-Parlamentet i den Blandede AVS-EU Parlamentariske Forsamling, som Danmark i anledning af formandskabet var vært for.
Udviklingsminister Friis Bach stod f.eks. på mål for parlamentarikernes spørgsmål, da han på vegne af EUs dav. udenrigsrepræsentant Catherine Ashton repræsenterede EU’s ministerråd.
Pæn løn
Der var også nok at se til, da Thomas Hundsbæk rådgav og bistod uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen med “presse-, kommunikations- og analyseopgaver”. Men pænt betalt blev det.
Ifølge offentlige opgørelser over de mange spindoktorers løn under den forrige regering oppebar Hundsbæk i jobbet hos Sofie Carsten Nielsen en fast årsløn, undtaget eget og arbejdsgivers pensionsbidrag, på 835.000 kr.
Eller en månedsløn på henved 70.000. Mere end mangen en generalsekretær i det danske u-landsmiljø kan regne med.
MS, mælken og u-landene
Så er der lige den med Mellemfolkeligt Samvirke og mejerigiganten Arla.
MS kritiserede i flere år Arla for virkningerne af leverancerne af billigt mælkepulver til Den 3. Verden, som bl.a. kunne skade de lokale producenter.
Men i januar 2015 indgik parterne en art aftale – se mere på
https://www.ms.dk/2015/11/blog/arla-erkender-udfordringer-ved-eksport-af-maelkepulver
Og debatindlæg i 2014 på
http://u-landsnyt.dk/nyhed/24-04-14/ms-dansk-m-lkes-er-voldsom-usund-u-landene
Det kan nok ikke udelukkes, at Hundsbæk kaster mere end et øje på den aftale, for han kender Arla særdeles godt.
Hørup-prisen og Tøgers Grambogård mælk
I 2004 fik han den fornemme Hørup-pris, opkaldt efter Politikens grundlægger, Viggo Hørup (1841-1902), for en særlig journalistisk indsats i det forløbne år.
Den dav. erhvervsjournalist (der bl.a. kunne hente ballast fra et par års økonomi-studier på Aarhus Universitet) fik prisen for en artikelserie om Arla Foods. Skriverierne førte til, at Arlas danske mælkemonopol kom under pres.
Artiklerne om Arla ændrede ifølge Politken livet for mange mennesker. Bl.a. chefredaktøren selv, der nu kunne glæde sig over mælk fra det mindre mejeri Grambogård i den lokale Prima (mejeriet gik konkurs i 2009, men fortsatte som slagteri, red.).
“Det gør kun ondt, hvis det er rigtigt – og der var i den grad noget om snakken. Noget, som Arla måtte tage sig af og erkende, var et problem”, sagde Tøger Seidenfaden (1957-2011) dengang.
Privat er Thomas Hundsbæk gift med redaktør Nina Kragh, som har arbejdet mange år på Politiken. Også hun har fået Hørup-prisen. Det var i 2003.
Parret bor på Østerbro i København og har fire døtre. Skal man tro Hundsbæks facebook-profil er han fodboldinteresseret.
Herhjemme står Vejle Boldklub opført som favorithold, i England Liverpool FC, og i Tyskland Hamburger Sports Verein og Borussia Mönchengladbach.