Dansk Industri: Aftalen i Paris er historisk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Aftalen omfatter alle lande i verden. Den bygger på landenes egne indmeldinger til FN, og hvert femte år skal man kigge på muligheder for at øge ambitionerne.

“Omstillingen til klimavenlige og mere effektive energisystemer er i gang mange steder i verden, men aftalen vil være med til at accelerere udviklingen. Det er meget store investeringer, der skal gennemføres i de kommende år, når landene skal opfylde deres egne klimaplaner”, siger direktør i DI Tine Roed.

Der kan være forskel på, hvordan de enkelte lande vælger at føre aftalen ud i livet. Men det er en fordel for virksomhederne, at alle lande er med, da det også kan give mere ensartede konkurrencevilkår, anfører DI.

Ingen pris på CO2, men….

DI havde gerne set, at der var kommet en pris på CO2, men det bliver holdt i bløde formuleringer, så der er et arbejde, der skal gøres i de kommende år.

Aftalen pålægger juridisk landene at indsende stadig mere ambitiøse landeplaner. Det giver sikkerhed for, at landeplanerne gennemføres og dermed også større investeringssikkerhed for erhvervslivet.

Målene er ikke juridisk bindende, men det er en forudsætning for at have så bred en international opbakning. De landeplaner, som [185 lande] allerede har afleveret til FN, sender et stærkt politisk signal, som vil blive fulgt op og løbende overvåget, hedder det.

Skal justeres hvert femte år

“Det er imponerende, at det er lykkedes at lave en aftale, hvor alle lande i verden er med. Det er selvsagt afgørende, at politikerne tager hjem fra Paris og handler på baggrund af planerne. Men aftalen sikrer, at der bliver fulgt op på, om planerne overholdes. Samtidig skal ambitionerne justeres hvert femte år”, vurderer Tine Roed.

EU vil samlet set reducere CO2 udledningen med 40 procent i 2030. DI bakker fuldt op om det mål og opfordrer politikerne herhjemme og i Bruxelles til at tilrettelæggeenergi-politikken efter 2020, så den spiller bedst muligt sammen og styrker EU’s indre energi-marked.

Aftalen i Paris kan få stor betydning for de mange danske virksomheder, som producerer energiteknologi.

Store muligheder for danske virksomheder

Op til COP21 har DI analyseret landeplanerne fra USA, Kina, EU og Mexico. Hvis de bliver gennemført som lovet, er der mulighed for, at danske virksomheder kan fordoble eksporten til disse fra lande fra 60 milliarder kr. sidste år til 120-125 milliarder i 2030.

“Der er store muligheder for danske virksomheder, og med aftalens fokus på at øge indsatsen løbende kan det udvikle sig endnu mere positivt”, gør Tine Roed gældende.

“Men det kræver fuld fokus fra alle, hvis vi skal udnytte mulighederne. Virksomhederne skal udvikle stadig bedre løsninger, og politikerne sikre gode rammevilkår, slutter hun.

Yderligere oplysninger hos:

Direktør i DI, Tine Roed, tlf. 29 49 46 47 eller via pressekoordinator i DI Claus Kaae-Nielsen på tlf. 23 32 68 29.