Mission Øst til udenrigsministeren: Genoptag samarbejdet med jordskælvsramte Nepal

Laurits Holdt

”Danmark trækker sig fra samarbejdet med Nepal efter 24 år. Det undrer os,” skriver Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner i et brev, som i onsdag lander i udenrigsminister Kristian Jensens (V) indbakke.

I brevet gør han opmærksom på, at Nepal er i alvorlig krise efter de voldsomme jordskælv for syv måneder siden. Over 200.000 familier bor stadig under presenninger og i midlertidige teltlejre med mangel på mad, ordentlige sanitære forhold og tilstrækkelig lægehjælp.

I en pressemeddelelse skriver Mission Øst, at organisationen indtil nu har kunnet yde humanitær hjælp tæt ved jordskælvenes epicenter nordøst for den nepalesiske hovedstad Katmandu. Men hjælpen er kun en dråbe i havet i forhold til landets enorme behov. Derfor er det ikke nu, Danmark skal trække sig fra samarbejdet med Nepal, mener generalsekretæren:

”Det danske samarbejde med Nepal har ellers en lang tradition gennem 24 år, og det, at Danmark trækker sig fra samarbejdet nu, er noget vi undrer os over i denne krisetid, skriver han og opfordrer til udenrigsministeren til at overveje, hvordan Danmark kan hjælpe Nepal i landets skrøbelige situation.”

Læs hele brevet herunder.

Til udenrigsminister Kristian Jensen
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K.

Hellerup den 13. januar 2016

Kære Kristian Jensen,

Ved regeringens omlægning af udviklingsbistanden kan vi konstatere, at regeringen i finansloven for 2016 har valgt at afvikle den traditionelle udviklingsstøtte til Nepal. Det sker på et tidspunkt, hvor Nepal befinder sig i en historisk uholdbar situation. For syv måneder siden blev landet som bekendt ramt af to kraftige jordskælv, der dræbte over 8.000 mennesker og gjorde ufattelig mange hjemløse.

Genopbygningen er endnu ikke gået i gang, fordi landets regering og opposition ikke kan blive enige om, hvem der skal lede den ansvarlige arbejdsgruppe. Derfor bor over 200.000 familier ifølge UNICEF stadig under presenninger og i midlertidige teltlejre med mangel på mad, ordentlige sanitære forhold og tilstrækkelig lægehjælp. Samtidig lider hele landet under en omfattende oliekrise, da Indien i utilfredshed med Nepals nye forfatning har blokeret for import af bl.a. brændstof. Dette vanskeliggør nødhjælpsindsatsen og lammer hele landets udvikling. I denne skrøbelige situation har Nepal særligt behov for støtte udefra. Vi vil med dette brev gøre dig opmærksom på den svære situation, som landet befinder sig i og opfordre dig til at handle på dette.

Mission Øst har indtil nu været i stand til at gennemføre humanitært arbejde efter jordskælvet i Nepal med støtte fra de fleksible midler, som vi modtager under vores humanitære partnerskabsaftale med Udenrigsministeriet. Men den hjælp er kun en dråbe i havet med alle de behov, der pt. er i landet. Da jordskælvet fandt sted i april, udloddede den danske stat under udviklingsminister Mogens Jensen ikke ekstra midler til krisen i Nepal, og der har derfor ikke været en stor dansk indsats til at hjælpe landet på fode igen. Det danske samarbejde med Nepal har ellers en lang tradition gennem 24 år, og det, at Danmark trækker sig fra samarbejdet nu, er noget, vi undrer os over i denne krisetid.

Mission Øst respekterer naturligvis regeringens prioriteter, men vi vil stærkt opfordre udenrigsministeren til at overveje, hvordan vi fra dansk side kan hjælpe Nepal, hvad enten det er gennem nødhjælp eller langsigtet udvikling. Mission Øst har arbejdet i Nepal siden 2007 og håber meget på, at den danske stat fortsat vil hjælpe landet, også i denne ekstremt skrøbelige situation.

Med venlig hilsen

Kim Hartzner
Læge og generalsekretær i Mission Øst