Ny dansk strategi for Sydsudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Udenrigsminister Kristian Jensen lancerer en ny strategi for Danmarks fortsatte engagement i Sydsudan (2016-2018). Fokus er på støtte til fred, sikkerhed og bedre levevilkår for de millioner af sydsudanesere, der lider under konflikten, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.

I forlængelse af sit besøg til årets vigtigste topmøde i den Afrikanske Union, lancerer udenrigsminister Kristian Jensen et nyt dansk landepolitikpapir for Danmarks engagement i Sydsudan. Et af verdens skrøbeligste lande.

Landepolitikpapiret udstikker den strategiske ramme for Danmarks samlede engagement i Sydsudan i perioden 2016-2018, som både inkluderer udviklingssamarbejdet, humanitær støtte samt civil og militær personel til FN’s fredsbevarende mission.
I de kommende år vil fokus rettes mod forebyggelse af voldelige overgreb, støtte til en fredelig udvikling og forbedrede levevilkår. Den danske indsats vil også medvirke til at forebygge migrationsstrømme.

Udenrigsminister Kristian Jensen udtaler:

”Danmark har været en trofast støtte til sydsudaneserne – også før deres afhængighed fra Sudan i 2011, og det glæder mig at annoncere Danmarks fortsatte støtte til det sydsudanesiske folks opbygning af et samlet og fredeligt land.”

”Jeg tager stærk afstand fra de mange grusomheder og brud på menneskerettigheder, som civilbefolkningen er blevet udsat for. Fra dansk side arbejdes for at forbedre befolkningens levevilkår, således at de sydsudanesiske flygtninge igen kan vende tilbage.”

Borgekrig brød ud to år efter uafhængigheden

Sydsudan fik sin uafhængighed fra Sudan i 2011, men efter kun to års uafhængighed brød interne stridigheder ud i en voldelig konflikt i december 2013. Mere end 2 mio. er internt fordrevne, og mere end 700.000 er flygtet til nabolandene.

Trods underskrivelsen af en fredsaftale i august 2015 er situationen fortsat alvorlig, kompleks og uforudseelig. Konflikten har efterladt det sydsudanesiske samfund stærkt militariseret, underudviklet, traumatiseret og fragmenteret.

Det forventes, at Danmarks udviklingssamarbejde i Sydsudan vil være 100 mio. kr. i 2016-2018. Derudover kommer de humanitære bidrag, hvor Danmark gav 240 mio. kr. i 2014 og 160 mio. kr. i 2015.

Her link til landepolitikpapiret.