Religiøst motiveret ekstremisme er en global udfordring, der strækker sig på tværs af nationale og kulturelle grænser. Ekstreme holdninger vokser ud af en social kontekst, og derfor spiller civilsamfund en uvurderlig rolle i forebyggende indsatser. Et stærkt og inkluderende civilsamfund kan være bolværket mod radikalisering.
Det skriver Danmission i en pressemeddelelse.
I et let tilgængeligt format tilbyder bogen både teoretisk kontekst og praktisk inspiration til bekæmpelse af religiøs ekstremisme, der kan bruges både blandt græsrodsorganisationer, på politisk niveau og i undervisning.
Vend den religiøse diversitet til en ressource
Der er store strukturelle udfordringer bag ekstremisme, såsom at sikre uddannelse til befolkningen, tage fat på årsagerne til ekstremismen (politiske eller økonomiske forhold, religion, bekæmpelse af ulighed og fattigdom etc.), om kan være vanskelige at gøre noget ved her og nu.
Men håndbogen rummer også konkrete forslag til at gå i dialog og inddrage unge i aktiviteter gennem kirker, moskéer, uddannelsessteder, sportsaktiviteter m.m.
Med bogens dialogiske metode som den røde tråd, har forfatterne udviklet prototyper på initiativer med afsæt i deres egen professionelle baggrund. Eksemplerne i bogen dækker over det religiøse felt, medier, politik og uddannelse.
Udgivelsen er frugten af et flerårigt dansk-arabisk samarbejde gennem Danmissions dialogprogram Ledere for Interreligiøs Forståelse, der hvert år træner unge lederskikkelser fra Danmark, Egypten, Jordan, Libanon og Syrien i at vende religiøs diversitet til en positiv ressource frem for en udfordring. Deltagernes baggrund spænder vidt både religiøst, politisk og professionelt.
Download håndbogen Fostering Social Resilience Against Extremism på engelsk og arabisk