Resultatet af ambassadør Peter Taksøe-Jensens gennemgang af Danmarks udenrigspolitk blev mandag fremlagt for offentligheden.
I den over 100-sider lange rapport foreslår Taksøe-Jensen en gentænkning af Danmarks internationale engagement. Ifølge kommissoriet bag rapporten har den til formål at skabe grundlag for en indsats, der er ’fokuseret og prioriteret’.
“Det er en interessant rapport, som vi glæder os til at læse mere grundigt. Jeg hæfter mig for eksempel ved forslaget om, at udviklingsbistanden skal bruges i udviklingslande og ikke på flygtninge i Danmark. Det er umiddelbart positivt,” siger direktør i DIGNITY, Karin Verland.
Interessebaseret udviklingspolitik
Det helt klare fokus for den, ifølge Taksøe-Jensen, optimale udenrigspolitik er et engagement baseret på danske interesser. Ifølge rapporten skal den fremtidige internationale indsats for eksempel have fokus på, hvilken betydning indsatsen vil have for Danmark, hvilke danske interesser, der er på spil og hvilken forskel Danmark reelt kan gøre.
Derved bevæger Taksøe-Jensen sig væk fra den rettighedsbaserede tilgang, der i dag er udgangspunkt for dansk udviklingspolitik. Rapporten slår dog fast, at Danmark fortsat skal ’fremme den internationale retsorden og universelle menneskerettigheder’. Det er ifølge DIGNITY helt essentielt.
“Det er vigtigt, at vi holder fast i en bistand baseret på menneskerettigheder og opbygningen af retssamfund. Det er fundamentet for at skabe stabile udviklinger i skrøbelige stater,” siger Karin Verland.
Fem strategiske områder
Rapporten giver sit bud på, hvilke strategiske områder, Danmark for fremtiden vil have interesse i at fokusere på. Det drejer sig om Arktis, Europa og nærområderne, migration og flygtninge, økonomisk diplomati og håndtering af fremtidens klimaudfordringer.
Dette vil betyde en nedjustering af indsatser andre steder i verden. Taksøe-Jensen foreslår, at Danmark trækker støtten fra Somalia, Sydsudan, Gaza og Vestbredden. Derudover taler rapporten for et øget forsvarsbudget, idet trusselsbilledet ifølge kommissoriet har ændret sig væsentligt over de seneste år.
“Nu vil vi selvfølgelig holde nøje øje med, hvordan denne rapport bliver modtaget politisk, og hvilken betydning den vil kunne få for vores arbejde,” siger Karin Verland.