Globalt Fokus: Taksøe-rapporten er for bred

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Dagen efter præsentationen af Peter Taksøe-Jensens bud på danske interesser og værdier frem mod 2030, fulgte Globalt Fokus tirsdag op med en kronik i Information, skriver organisationen i sit nyhedsbrev.

Hovedbudskabet her var, at rapporten ikke formår at give et egentligt bud på, hvad der vigtigst for Danmark, og hvordan vi skal nå vores mål. I stedet favner den så bredt, at ingen glemmes og ingen derved er rigtig utilfredse. Der er stort fokus på at centrere udenrigspolitikken omkring Danmarks interesser og at koncentrere den omkring færre indsatsområder.

Globalt Fokus er enig i, at Danmark ikke kan løse alle verdens problemer selv, og håber, at prioriteringen sker ift. hvor vi kan gøre den største forskel, snarere end hvor vi kan afsætte flest varer, hedder det i nyhedsbrevet.

Organisationen peger også på, at forudsætningen for alt hvad Danmark foretager sig i verden er, at vi har stærke globale institutioner, at menneskerettighederne overholdes, at der står respekt om konventioner og international ret. Vi står overfor globale udfordringer, der kræver globale løsninger.

Endelig skriver organisationen: ”Når man prioriterer, er der noget, der er vigtigere end andet. Således også i udenrigspolitikken, hvor respekten for alle menneskers ligeværd og globale løsninger ikke blot er vigtigere end alt andet, men faktisk også forudsætningen for alt andet. Det står der ikke i Taksøes rapport. Forhåbentligt fordi det er indlysende for alle.”