Demokratistafetten til Özlem Cekic

Özlem Cekic


Foto: Pressebillede
Forfatter billede

“Komitéen bag Demokratistafetten har vurderet, at Özlem Cekic – med sine initiativer med dialogkaffe og brobygning – vil være den helt rigtige til at åbne for debatten om, hvordan vi får etableret en bedre demokratisk samtale. En samtale, hvor vi i Ebbe Kløvedal Reichs ånd møder hinanden i øjenhøjde og på lige fod.”

Sådan siger talsmand for stafetten, Rasmus Nørlem Sørensen, i en pressemeddelelse fra oplysningsforbundet DEO, der tildeler stafetten sammed med kultur- og foredragsstedet Vartov i København.

Selv er Özlem Cekic stolt over at være dette års modtager af stafetten. Hun siger:

“Had kan ikke bekæmpes med had. Og holdninger forsvinder ikke, fordi vi forbyder dem. Tværtimod får de deres eget liv i endnu mørkere rum, hvor de bliver til små, giftige slanger, der bider alle dem, som kommer i berøring af dem. I stedet må vi insistere på den demokratiske samtale og den kritiske debat. Vi skal tro på styrken i vores demokrati. Samtalen er en grundsten i vores demokrati. Derfor skal vi have mod til at tage samtalen.”

Vil bygge bro over modsætninger

Som modtager af stafetten er det nu Özlem Cekics tur til at løfte arven fra de tidligere modtagere af stafetten med et debatprojekt, hvor hun vil tage rundt i landet og engagere almindelige mennesker i en demokratisk dialog.

Ambitionen er at genskabe den smuldrende tillid til samfundet og demokratiet ved at bygge bro over modsætninger og uenigheder.

“Jeg tror på samtalens magt, når det handler om at mødes med dem, der sympatiserer med rabiate holdninger. Det er en kæmpe ære at modtage stafetten. Jeg tror på, at holdninger kan rykkes. Derfor mødes jeg med folk, der sender mig mails, hvor jeg kaldes ”perkerluder” eller ”terrorist”. Og uanset hvor uenige vi er, ender samtalen altid med at gøre os klogere”, siger Özlem Cekic.

Hun sad i Folketinget for Socialistisk Folkeparti fra november 2007 til juni 2015, da det værste valg for partiet i næsten 40 år betød mere end en halvering af mandattallet og dermed tab af det røde folketingsflertal.

Den nu 40-årige kvinde med de kurdiske rødder fik næstflest SF-stemmer ved seneste valg i juni i fjor, men røg ikke desto mindre ud af Tinget, da partiet kun opnåede et enkelt mandat i Københavns storkreds og det gik til Pia Olsen Dyhr – den eneste partiformand i Folketinget, der har været ansat i u-landsmiljøet.

Men det var langt fra slut for Cekic – troede de fleste og hun stod til at kunne overtage Holger K. Nielsens “sikre SF-kreds” i København.
Alligevel takkede Özlem Cekic forleden nej til endnu en runde i Folketinget. Dels fordi hun ser sig selv som en praktiker, der skal ud og bygge bro mellem folk i den virkelige verden uden for Slotsholmen.

Dels fordi de otte år bag Christiansborgs tykke mure har skuffet hende. 
Som hun skrev engang om børn med minoritetsbaggrund, der “en  dag vil vokse op og blive svaner”:

“De er frivillige i den lokale fodboldklub, besøgsvenner på plejehjemmet; og de smiler bag disken, når vi henter vores pizza. De er en del af Danmark. De er ikke nogen at være bange for. Alligevel får politikerne os til frygte hinanden”.

Mange kendte navne

Blandt de tidligere stafetindehavere er: Niels Hausgaard, Flemming Jensen, Lene Andersen, Omar Marzouk, Hans Jørgen Bonnichsen, Carsten Jensen, Rune Lykkeberg, Gitte Sommer Harrits, Lars Pehrson, Jesper Tynell og – senest –  til journalist og forfatter Lars Olsen.

‘Det, der kendetegner tidligere modtagere af Ebbe Reichs demokratistafet, er, at de har tilført den politiske debat noget ud over det sædvanlige. Modtagerne har udvist et stort personligt engagement ved at bringe samfundsdebatten et skridt videre, og de har udvist et særligt retsind eller mod i forhold til at afdække og udfordre til debat om samfundsproblemer. De har ved deres engagement turde slagte nogle hellige køer,’ lyder den officielle beskrivelse af Demokratistafetten.