Udenrigsministeriet har i de seneste år skåret ned på antallet af såkaldte prioritetslande, hvor Danmark er til stede med et langsigtet perspektiv samt politisk og finansiel tyngde.
Men det vækker overraskelse, at Sydsudan ikke længere skal være et prioritetsland.
Det er en forkert prioritering, mener generalsekretær Vagn Berthelsen fra Oxfam Ibis, der siden 2007 har været til stede i det nuværende Sydsudan med det primære formål at lave uddannelsestilbud til børn og unge.
”Der er al mulig grund til international støtte. I et migrationsperspektiv har Danmark også en stor interesse i at støtte den skrøbelige fred og en genopbygning af landet, fordi der er i titusindvis internt fordrevne og mange vil søge beskyttelse udenfor Sydsudan,” siger han til Politiken.
”Afsindigt skuffende og trist”
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) fremlagde et nyt landepolitikpapir for bistanden til Sydsudan 2016-18 i januar i år. Det var der ikke mange udviklingspenge i, idet langt det meste som hidtil går til kortsigtet nødhjælp – læs mere her https://globalnyt.dk/content/ny-dansk-strategi-sydsudan
Nyheden om, at Sydsudan ikke længere skal være prioritetsland, får bemærkelsesværdigt stærke ord med på vejen fra Sydsudan-kender Nils Carstensen, der er seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, og som har fulgt udviklingen i Sudan i mange år.
”Viljen blandt de internationale investorer til at støtte Sydsudan økonomisk har været nedadgående, siden konflikten brød ud. Konflikten har sat landet ti år tilbage, og den goodwill og begejstring, befolkningen havde, da landet blev selvstændigt, er blevet smidt overbord. Det er afsindigt skuffende og trist,” siger han til DR.
Nils Carstensen understreger, at man ikke kan komme uden om præsidenten eller vicepræsident, hvis man vil skabe fred og stabilitet i landet.
”Men man bliver nødt til at arbejde mere sammen med eksempelvis kvindegrupper, kirken og ungdomsgrupper fremfor at spilde flere penge på de her magtsyge og korrupte eliter,” siger han til DR.
EL: Bortprioritering kan blive dyrt på lang sigt
I Enhedslisten er der dyb undren over, hvorfor Kristian Jensen ikke længere mener, at Sydsudan skal være prioritetsland for dansk udviklingsbistand. Oven i købet på et tidspunkt, hvor krigen er blusset op igen, hovedstaden Juba ligger øde hen, og folk bliver inden døre af frygt for, hvad soldater kan finde på.
Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, siger:
”Det er alt for optimistisk, at Danmark trækker sig fra Sydsudan efter kun fem års indsats. En ny og skrøbelig stat kan ikke opbygges på så kort tid. Der skal en meget længere periode til.”
”Hvis Danmark forlader Sydsudan nu pga. regeringens voldsomme nedskæringer i udviklingsbistanden, risikerer vi at landet udvikler sig endnu mere kaotisk og bliver endnu mere ustabilt, med store flygtningestrømme til følge. Tusindvis af mennesker er allerede internt fordrevne,” siger han.
”Dansk udviklingspolitik er under den nuværende regering kortsigtet og utilstrækkelig,” siger han og tilføjer, at Sydsudan har brug for dansk støtte til opbygning og udvikling mange år endnu.
”Den danske regering må indse, at deres besparelser på den korte bane, kan blive dyr på den lange bane.”
Danmark har en af sine højest placerede folk i FN-systemet, Ellen Margrethe Løj – i Sydsudan – læs mere her