Konference: Kultur – det tredje ben i udenrigspolitikken

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

I sin indbydelse til konference skriver instituttet bl.a.:

Alle de store nationale og globale udfordringer; krige og ufred, flygtninge, migration, radikalisering, menneskerettigheder, bæredygtighed, kulturarv m.m., handler ikke kun om sikkerhed og økonomi, men i høj grad også om kultur i bred forstand.

Dansk Kulturinstitut indbyder til en række samtaler om, hvilken rolle kulturen kan/skal spille for Danmarks håndtering af vores forhold til andre mennesker, lande og kulturer.

Den hollandske historiker Geert Mak, forfatter til et af hovedværkerne i nyere europæisk samtidshistorie, ”Europa”, vil sætte scenen sammen med Martin Krasnik. Samtalen vil fortsætte med indlæg fra førende danske og udenlandske politikere samt kultur- og erhvervspersonligheder.

Der vil undervejs blive givet konkrete eksempler på kulturarbejdets betydning, og konferencen vil munde ud i en række anbefalinger om fornyelse af den måde, hvorpå der arbejdes med kultur og udenrigspolitik.

Foreløbigt program

Moderator: Journalist Martin Krasnik

13.30 Velkomst og indledning

  • Velkomst v. bestyrelsesformand Michael Christiansen
  • Indledning v. kulturminister Bertel Haarder (V)

13.45 Europa – kulturelt og politisk

  • Interview og samtale med den hollandske historiker, forfatter og journalist Geert Mak, der har skrevet værket ”Europa”.

14.15 Hvad kan Danmark byde ind med og opnå internationalt gennem kultur?

  • Udenrigsminister Kristian Jensen (V)
  • Prorektor Københavns Universitet og fmd. Udenrigspolitisk Selskab, Lykke Friis
  • Kunstner Olafur Eliasson

15.00 Koncert med Koppel & Søn

15.15 Pause

15.45 Kulturlivets internationale erfaringer, samtaler med:

  • Fra Rusland: Irina Prokhorova, int. anerkendt litteraturkritiker og kulturhistoriker, leder af det uafhængige forlag New Literary Observer, medstifter af Mikhail Prokhorova Fonden
  • Fra Tyrkiet: Elif Shafak (tbc), prisbelønnet forfatter til 14 romaner, essaysamlinger m.v., politolog og kritisk stemme i tyrkiske og internationale aviser
  • Fra Danmark: teaterinstruktør Henrik Hartmann, forfatter Jens Christian Grøndahl, filminstruktør Susanne Bier (tbc) og arkitekt Kim Herforth Nielsen

16.15 Politisk debat om ’Kultur – det tredje ben i udenrigspolitikken’

  • Bo Lidegaard, forfatter, journalist og politisk kommentator
  • Morten Messerschmidt, MF Dansk Folkeparti

16.35 Afrunding v. generalsekretær Michael Metz Mørch Koncert med Middle East Peace Orchestra

17.15 Reception i Det Kgl. Bibliotek i anledning af Dansk Kulturinstituts 75 år

Dansk Kulturinstitut er en selvejende institution, der driver de danske kulturinstitutter i Belgien, Brasilien, Kina, Letland, Polen og Rusland. Instituttet er primært finansieret af tipsmidler.

Læs mere på instituttets websted.