Farverne er – selvfølgelig – sort/hvid, tempoet er adstadigt, og musikken dramatisk i den måske første egentlige film om dansk udviklingsbistand nogensinde. ’Polens børn’ hedder den, den er optaget i 1946 i det krigshærgede Polen, produceret af Minerva Film og instrueret af Nicolai Lichtenberg.
Filmen skildrer et samarbejdsprojekt mellem tre organisationer, der sidenhen skulle blive storaktører i dansk udviklingsbistand: Dansk Røde Kors, Red Barnet og Fredsvennernes Hjælpearbejde, der senere blev til Mellemfolkeligt Samvirke. Formålet var enkelt: at sørge for mad til sultne og fattige polske børn:
Filmen havde premiere i Palladium i København 16. december 1948. Men det er formentlig længe siden, den er blevet vist/set. I mange år har den nemlig ligget urørt hen i Filmarkivet hos Det Danske Filminstitut (DFI). U-landsgammelt har fundet filmen frem og foranlediget en overspilning, så den nu er tilgængelig for offentligheden.
Filmarkivet har de vigtige rulletekst-oplysninger om filmen, men ikke meget om baggrunden for den. Det kan man til gengæld finde i Kjeld Juuls bog, Mod nye grænser, om hvordan dansk udviklingssamarbejde blev til i perioden 1943-63. Den har et helt kapitel, ’Suppestationer og ambulatorier i Polen, 1946-48’, om det, som filmen handler om.
Mediestorm om dansk bistand anno 1946
Kjeld Juul beretter f.eks., hvordan hjælpearbejde også dengang kunne føre til mediestorm. Flere aviser og politikere var oprørte over, at gode danske fødevarer blev brugt til de fattige i stedet for at gavne den nødlidende eksport og valutabeholdning. Det til trods for, som Kjeld Juul tørt bemærker, ’at der ikke var tale om, at de humanitære organisationer fik fødevarer gratis eller til favørpris. De betalte varernes fulde pris.’
Kender du til film/filmoptagelser om tidlig dansk bistand?
Filmarkivet rummer flere film om dansk bistand helt tilbage fra 1940’rne, men måske ikke dem alle. Har du kendskab til film – eller private optagelser – som Polens Børn eller andet, så hører vi gerne fra dig. Også hvis du kender til projektet i Polen eller til nogen, der var med.
Kontakt Bo Illum Jørgensen på 2211 7272 eller [email protected]
Se hele filmen HER.