Danske bistandsarbejdere var langt fra de første danskere i udviklingslandene. Før dem søgte ikke bare missionærer ud, men også adskillige danske firmaer, heraf flere af de største og mest kendte. Nogle af de tidlige danske erhvervseventyr er dokumenteret på film.
Undervejs i jagten på gamle filmperler fik U-landsgammelt en henvendelse fra Henning Morgen fra Group History Documentation hos A.P. Møller-Maersk.
Henning Morgen gjorde os opmærksom på filmen Sukari Tanganyika fra 1962, et portræt af den sukkerfabrik og –plantage, Tanganyika Planting Company, som A.P. Møller etablerede i 1930 i det nuværende Tanzania.
Filmen, der er instrueret af englænderen Cecil Powis, ville i dag formentlig blive betegnet som en ’corporate video’ på trods af, at den indeholder ganske mange og lange passager, som skal sætte seeren ind i den historiske og geografiske kontekst, som virksomheden opererer i.
Men formålet med Sukari Tanganyika er naturligvis først og fremmest at brande Tanganyika Planting Company som den ypperste producent af sukker.
Seeren føres detaljeret igennem hele processen og præsenteres for teknologierne bag og de eksperter, der behersker dem. Det er i øvrigt typisk for den tids film, at ingen medvirkende selv udtaler sig. Det er overladt til en alvidende fortæller.
Tanganyika Planting Company udviklede sig til at blive den største privatejede virksomhed i Tanzania.
Op gennem 50’erne ekspanderede virksomheden kraftigt og da fabrikken lå mere end 20 kilometer fra den nærmste by, opstod der behov for de tilbud, som normalt findes i en by med godt 3000 indbyggere.
Filmen skildrer med slet skjult stolthed, at virksomheden var sig sit sociale ansvar bevidst. Der blev bygget boliger, skoler, kirker og et hospital.
A.P. Møller – Maersk solgte i 1980 Tanganyika Planting Company til staten. I dag produceres der fortsat sukker på Arusha Chini Estate.
Der er lavet andre film om danske firmaers tidlige u-landsaktiviteter: Om selskabet Kampsax, der i 1930’erne byggede den afsluttende del af den transiranske jernbane i Persien, og om Burmeister & Wain’s motorer, der sørgede for at bringe vand fra floden Eufrat til byen Aleppo inde i Syriens ørken.
Og der er måske endnu flere film og private optagelser om det danske engangement i u-landene.
Ligger du inde med gamle filmspoler, eller har du oplysninger om projekterne, eller de mennesker der deltog, så giv os et praj.
Kontakt Kontakt Bo Illum Jørgensen på 2211 7272 eller [email protected]