I år er det præcis 50 år siden, Mellemfolkeligt Samvirke med loven om ”Danmarks tekniske samarbejde med Udviklingslandene” og en bevilling på 1,3 millioner statslige kroner i ryggen, kunne sende de første ni danske u-landsfrivillige i felten.
Og da frivilligprogrammets først kom i gang, gik det stærkt. I 1971 arbejdede 330 MS-frivillige i verdens fattigste lande.
Inden de blev sendt ud, måtte de frivillige lade sig udspørge om deres faglige og menneskelige kvalifikationer af den allerede på det tidspunkt kendte psykolog Steen Hegeler.
Det ved vi, fordi den – meget formelle – udvælgelsesproces, de håbefulde unge mennesker måtte gennemgå, er skildret i filmen, ’U-landsfrivillig’ fra 1967:
Filmen beskriver også det otte uger lange kursusforløb, som de udvalgte frivillige skulle igennem, før de kunne drage udenlands.
Entusiasme og idealisme var naturligvis væsentlige drivkræfter for de udsendte frivillige. Men den gode vilje alene kunne ikke gøre det. Nok var de unge danskere i frivillig-programmet ikke eksperter, men såkaldte ”mellemteknikere”: håndværkere, sygeplejersker osv. med ganske få års praktisk erfaring på bagen. Og de blev ikke sendt ud, medmindre modtagerlandet havde fremsat ønsker om at bruge dem.
I filmen interviewes fire frivillige udsendte: en lærer i Kenya, en sygeplejerske i Tanzania, en landmand i Kenya og en ingeniør i Tanzania.
De unge frivillige må sande, at der ofte kan være langt mellem projektideer og virkeligheden i felten i Afrika. Og de er ikke blege for at sætte spørgsmålstegn ved arbejdets mål og metoder.
MS’s frivilligprogram er fortid: I starten af 1990’erne blev de ’u-landsfrivillige’ omdøbt til ’udviklingsarbejdere’, og nu er en ’MS-frivillig’, som det fremgår af den aktuelle debat om frivillighed i udviklingssamarbejde, en aktivist i Danmark.
MS’s frivilligprogram var i årtier det første led i ’fødekæden’ af danske u-landsengagerede: Danida-folk, NGO-ansatte, konsulenter, forskere osv., osv.
Hvis du har været en del af ’fødekæden’ og måske endda ligger inde med private optagelser eller har kendskab til film fra dansk udviklingsbistands barndom fra før 1990, hører vi meget gerne fra dig.
Kontakt Bo Illum Jørgensen på 2211 7272 eller [email protected]
Næste mandag på U-landsgammelt: De u-landsfrivilliges egne filmoptagelser.