En pose smalfilm fra perioden 1966-69 fra det danskstøttede hospital i Congo.
Det er en del af udbyttet af kavalkaden ”U-landsgammelt”, som vi har haft fornøjelsen at præsentere på U-landsnyt.dk fra 1. september og frem til 20. oktober.
Filmene er fundet frem af Elisabeth Willemoes Jørgensen, hvis far var administrationschef på hospitalet i de år. Hun så vores indslag om hospitalet.
Vores efterlysning af lignende materiale og personer med kendskab til private optagelser og til de projekter, ansatte og de lande, der præsenteres i de korte filmklip, fik hende til at overdrage posen med film til os.
Vi sørger nu for, at de bliver digitaliseret, registreret og bevaret.
Tidligere i projektforløbet modtog vi en smalfilm af Ulla Paul, enke efter den kendte filmmand Tørk Haxthausen. Filmen viser, hvordan han – som udsendt af Danida – i begyndelsen af 70’erne arbejdede med at opbygge et filmstudie for Tanzania Film Company.
[video:http://www.youtube.com/watch?v=6RXHCwLgB7c]Ulla Paul leverede også nogle informationer om smalfilmen, som hun først så, da den var blevet digitaliseret. Hun skriver:
’Den lille amatør smalfilm fra Tanzania har jeg ikke set før. Jeg var ikke med dengang. Først i 1981 var jeg dernede sammen med Tørk efter optagelserne af tv-serien ’Udvikling’, optaget i Kenya. Jeg genkender dog hans daværende kone Trunte (Marie Løssl) og hans fotograf Søren Kloch. Optagelserne er tydeligvis fra de tanzanianske elevers øvelser i at lave spillefilm, som også lykkedes til sidst. Der optræder en mørk europæer, som jeg tror, er svensk og også underviste, i lydteknik tror jeg’.
[video:http://www.youtube.com/watch?v=H5iwYV8gBRw]Under sit ophold i Tanzania producerede, skrev og instruerede Tørk Haxthausen 11 kortfilm og en spillefilm (Fimbo ya mnyonge) i 1974.
Tørk Haxthausen døde i marts 2012. Med de korte klip om hans virke i Tanzania er efterårets kavalkade med gamle film om dansk udviklingsbistands barndom på U-landsnyt.dk forbi. Det vil dog stadig være muligt at se klip fra de gamle film her på U-landsgammelt.
I alt har vi her i bloggen præsenteret klip fra syv dokumentariske film og et udsnit af film og optagelser, som er produceret af tidligere udsendte.
Filmkavalkaden er blevet realiseret med støtte fra Danidas Oplysningsbevilling. I et tæt og positivt samarbejde med Det Danske Filminstitut er det lykkedes os at finde adskillige nye, gamle film frem fra ukendte gemmer.
Vi har indsamlet centrale, men ‘glemte’ oplysninger om gamle film og vi har fået film og optagelser digitaliseret. Endelig har vi her på U-landsgammelt demonstreret formidlingspotentialet i det unikke materiale.
U-landsgammelt siger tak til alle, der har leveret bidrag i form af gamle optagelser og oplysninger om filmene eller som har kigget med.