Dødsfald

Redaktionen

Henning Holck-Larsen, civilingeniør, direktør, chairman emeritus, fhv. generalkonsul, Bombay, er død 96 år. Næppe nogen anden enkeltperson har ifølge Berlingske Tidende ydet så førsteklasses u-landsarbejde, uden at det har kostet den danske stat en krone.

Henning Holck-Larsen, der blev student fra Metropolitanskolen i 1925 og 5 år senere cand.polyt., oprettede i 1938 sammen med skolekammeraten og ungdomsvennen Søren K. Toubro et firma med sæde i Bombay, som skulle komme til at bygge cementfabrikker, kunstgødningsanlæg, boligkarreer, havneanlæg og et atomkraftværk i Indien.

Ingeniørfirmaet Larsen & Toubro giver i dag beskæftigelse til godt 20.000 indiske medarbejdere og har holdt livet oppe hos 300.000. Toubro og Holck-Larsen bragte know-how til landet og skabte en række basisindustrier. De udviste tidligt stor social ansvarlighed og oprettede klinikker for de mange ansatte.

Holck-Larsen fik i 1976 “Asiens Nobelpris” for den menneskelige måde, hvorpå han havde ført teknologien ind i Indien. Prisen på 10.000 dollars gav han videre til Indira Gandhis fond for naturkatastrofer. 4 år senere fulgte Sir Jehangir Gandhy guldmedaljen.

Henning Holck-Larsen trådte tilbage som formand for Larsen & Toubro i 1980, men da en storaktionær i 1990 ville slå hul på pengetanken, vendte han tilbage, da med titlen Chairman Emeritus, for at beskytte aktiekapitalen på omkring en kvart milliard kroner og de betydeligt større indre værdier.

Forfatterinden Iris Garnov skriver i sine mindeord bl.a., at “Henning Holck-Larsen gik helt nye veje: Han købte jord, byggede boliger og sørgede for uddannelser til de voksne arbejdere; han byggede skoler, hvor arbejdernes børn fik undervisning… Han blev kendt overalt på Jorden som den smukke, statelige og elskelige dansker.. hans kultiverede adfærd var lykkeligt forenet med hans flotte stil og store charme og berigede alle i hans nærhed.. hans hjerte var i Indien, og det var dér, det holdt op med at slå.”

Henning Holck-Larsen boede de sidste mange år halvdelen af tiden i Gentofte og den anden halvdel i sit elskede Bombay. Han blev født 4. juli 1907 i København og døde i storbyen på Indiens vestkyst 27. juli 2003.