Dansk sygeplejerske til Angola

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den danske sygeplejerske, Anne Mette Klingenberg Nielsen, fra Læger uden Grænser (MSF) er netop rejst til Angola, hvor hun skal være ansvarlig for sygeplejen på et distriktshospital i Camacupa-provinsen.

Anne Mette Klingenberg Nielsen skal hjælpe angolanerne med at overtage et projekt, som MSF har kørt på hospitalet i Camacupa siden 2001. Hun skal overvåge, at angolanerne kan stå på egne ben, når det angolanske sundhedsministerium til oktober selv skal køre hospitalet videre uden hjælp fra MSF.

– Det er hele grundideen i Læger uden Grænser, at vi skal gå ind og hjælpe, når der er akut nød, men vi skal også kunne trække os ud igen og overlevere et funktionelt hospital til lokalbefolkningen. Så ændrer vi virkeligt deres liv, siger Anne Mette
Klingenberg Nielsen.

Når ansvaret for hospitalet er overdraget til de angolanske myndigheder, skal hun arbejde videre på et tuberkulose-projekt, der skal forebygge og behandle tuberkulosepatienter i Camacupa. Herefter skal Anne Mette Klingenberg Nielsen starte et malaria-projekt for MSF i området.

Det er 27-årige Anne Mette Klingenberg Nielsens første mission for Læger uden Grænser. Hun har tidligere været i Ghana 2 gange, hvor hun har arbejdet som sygeplejerske og på et sundhedsprojekt.

MSF har arbejdet i den tidligere portugisiske koloni, Angola, i det sydvestlige Afrika siden 1983.