Bioanalytiker til Haiti for MSF

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Bioanalytiker Ulla Collins rejste tirsdag til Haiti for Læger uden Grænser (MSF). Her skal hun de næste 3 måneder arbejde på et nystartet kirurgisk projekt i slumkvarteret Cité Soleil i hovedstaden Port au Prince i Haiti.

Ulla Collins skal undervise de lokalt ansatte MSF-medarbejdere i procedurer, der skal sikre at blodtransfusioner i forbindelse med de kirurgiske indgreb foregår forsvarligt samt gennemføre retningslinjer for laboratoriesikkerhed.

MSF indledte i september et sundhedsprogram i Cité Soleil, hvor 250.000 lever i fattigdom, vold og social ustabilitet. Størstedelen af befolkningen i Cité Soleil var reelt afskåret fra at modtage lægehjælp før MSFs projekt gik igang. Folk var ikke bare forhindret på grund af manglen på klinikker, men også fordi de ikke har råd til at betale de gebyrer, som de bliver opkrævet i det haitiske sundhedssystem.

De fleste, der bor i Cité Soleil, lever for mindre end 6 kroner om dagen – i et land hvor et livsvigtigt indgreb som et kejsersnit koster mere end 1.700 kr.

Det er 61-årige Ulla Collins tredje mission for MSF. Hun har været udsendt til Burma (Myanmar) og Liberia. Ulla Collins har i udlandet tidligere arbejdet for bl.a. Danida i Zambia og det norske statslige bistandsprogram, Norad, i Tanzania. I Danmark har hun senest arbejdet som bioanalytiker på Rigshospitalets Mikrobiologiske Afdeling.

MSF har virket i Haiti siden 1991. Haiti er det fattigste land på den vestlige halvkugle.