Psykolog Louise Svendsen er rejst til Pakistan for Læger uden Grænser (MSF). Her skal hun de næste 2 måneder arbejde på et program for mental sundhed i byen Bagh.
Hun skal stå for uddannelsen af og samspillet med de lokalt ansatte medarbejdere på projektet. Hun skal også løbende være med til at vurdere projektet og behovet for den fremtidige indsats fra MSF’s side.
Lige nu er jordskælvsofrene i Pakistan ramt af mindst 3 mentale problemer. De er angste for at dø af kulde, når vinteren for alvor sætter ind, de er ramt af at have mistet familiemedlemmer og grundlaget for deres overlevelse og de er meget bange for efterskælvene.
– Vi kan hjælpe folk i den stressede situation, de er i lige nu, ved at snakke med dem og ikke mindst lytte til dem. Vi kan fortælle dem, hvad de skal gøre ved efterskælvene for at beskytte sig så godt som muligt, siger Louise Svendsen og uddyber:
– Vi kan vejlede i, hvordan de kan støtte hinanden, og så kan vi fortælle dem at de stressrelaterede symptomer, som ondt i i maven, udslæt, spændinger, hovedpiner, søvnløshed og rastløshed, de får, er helt normale. Hvis ikke de forstår deres krops reaktioner, tror folk ofte, at de er ved at tabe forstanden.
Programmet for mental sundhed bliver knyttet tæt sammen med de medicinske projekter i Bagh; psykologerne arbejder bl.a. på hospitaler og sundhedsklinikker, så lægerne hurtigt kan henvise patienterne til dem.
Det er 33-årige Louise Svendsens anden mission for MSF. Hun er i maj vendt hjem fra Indonesien, hvor hun efter flodbølgen har arbejdet på et MSF-program for mental sundhed i Banda Aceh.
Louise Svendsen bliver en del af MSFs indsats i Pakistan, hvor der i alt er mere end 150 internationale og 240 lokalt ansatte nødhjælpsarbejdere på plads. MSF behandler nu flere end 4.000 patienter om ugen og arbejder 18 steder i Pakistan.
MSF har arbejdet i Pakistan siden 2000.