10 års jubilæum som Ibis-chef

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

At kunne fejre 10-års jubilæum i u-landsorganisationen Ibis på en post, der tidligere gik under betegnelsen ”svingdøren”, kræver en mand af rette støbning. Og den støbning må Vagn Berthelsen være gjort af, for fredag (24. marts) har han holdt sig et årti på toppen som generalsekretær for Ibis.

Vagn Berthelsen blev ansat i Ibis i 1996. Her overtog han ledelsen af en organisation der havde været igennem en turbulent tid med mange lederskift. Stille og roligt satte han sit præg og har været en afgørende faktor i at gøre Ibis til en velfungerende organisation.

En organisation, som har høstet anerkendelse for sit arbejde i Afrika og Latinamerika med at sikre uddannelse, indflydelse og ressourcer til fattige mennesker.

Vagn Berthelsen er uddannet som jurist, men udover en kort karriere som fuldmægtig i Arbejdsministeriet er hans professionelle liv først og fremmest præget af indignation over fattigdommen i u-landene.

I mere end 30 år har der stået fattigdom og udvikling på visitkortet. Først i Mellemfolkeligt Samvirke, bl.a. som koordinator i Zimbabwe og de sidste 10 år i Ibis. Måske står der alligevel jurist med små bogstaver på visitkortet, fordi han ofte bliver omtalt som ”advokaten for de fattige”.

Selv om en generalsekretær tilbringer meget tid bag skrivebordet, og skønt det aktive liv med at bygge skoler i Afrika ligger langt tilbage, er der stadig god energi i den 53-årige Roskilde-borger.

Hvad enten det drejer sig om at tage rundt i landet og holde foredrag om udvikling og uddannelse, sælge røde næser når der er Humor mod Aids dag, stå på ski eller snowboard, ja, så sprudler energien på bedste vis.

Jubilaren ligner og lyder som én, der godt kan tage 10 år mere, og det kan alle være tilfredse med, hedder det i en omtale fra Ibis-sekretariatet.

Også her fra u-landsnyt.dks redaktion skal der lyde et til lykke til en uforfærdet stemme i u-landsmiljøet, der heldigvis ikke har gjort sig selv tavs i disse ulvetider.