Skal bekæmpe kolera i Angola

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

1. Maj rejste Anne Mette Klingenberg Nielsen for Læger uden Grænser (MSF) til Angola, hvor hun den næste måned skal arbejde for at standse en koleraepidemi, der indtil videre har kostet over 900 menneskeliv og smittet 20.000.

Anne Mette Klingenberg Nielsen skal både samarbejde med de lokale myndigheder om at tage forholdsregler for at stoppe epidemien og sikre, at de standarder for kolerabehandling, som MSF har, bliver fulgt.

Anne Mette Klingenberg Nielsen skal rundt til mange dele af Angola, hvor kolerapatienterne behandles, og fordi det store land er plaget af mange landminer, skal hun flyve rundt til de forskellige indsatsområder.

Koleraepidemien startede for ca. 10 uger siden og spredtes først i slumkvartererne i Angolas hovedstad Luanda, fordi mange mennesker er samlet under elendige hygiejniske og sanitære forhold, og fordi der mangler rent vand. Epidemien er nu kommet ud af kontrol og har bredt til resten af den tidl. portugisiske koloni i Sydvestafrika.

Anne Mette Klingenberg Nielsen taler flydende portugisisk og vendte i februar hjem fra et 9 måneders ophold i Angola, hvor hun arbejdede på et af MSFs tuberkuloseprojekter.

Hun fortæller:

– Da jeg tog af sted i februar, så vi de første tilfælde i Luanda, og jeg var med til at sætte de første koleratelte op. Nu vender jeg så tilbage efter, at epidemien desværre er løbet løbsk, og kan være med til at hjælpe med at få den under kontrol.

– Det er selvfølgelig en styrke, at jeg allerede kender til det angolanske sundhedssystem, når jeg skal være med til at hjælpe dem med at indføre behandlingsprotokoller.

Kolera er en smitsom og livstruende mavetarmsygdom, der udvikler sig i tyndtarmen. Sygdommen medfører kraftig diarré og væsketabet i forbindelse med diarréen og opkastninger kan være på op til en liter i timen.

Dette vil hurtigt føre til dehydrering, chok og efterfølgende død, hvis patienten ikke får øjeblikkelig behandling. Såfremt kolera ikke behandles, vil 25-50 procent af de smittede dø.

MSF har arbejdet i Angola siden 1983.