2 ud for MSF

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Til Sydsudan for Læger uden Grænser

Onsdag den 31. maj rejste Norbert Payne til Malakal i Sydsudan, hvor han de næste 6 uger skal arbejde som logistiker på et af Læger uden Grænsers (MSF) projekter. Her skal han hjælpe til med at overdrage projektet til andre organisationer og lokale sundhedsmyndigheder, da MSF vil koncentrere sin indsats andre steder i Sydsudan.

MSF har skruet ned for projektet siden sidste år og nu er tiden kommet til at lade andre fortsætte arbejdet. Norbert Payne skal være med til at få overdragelsen til at foregå så nænsomt som muligt i forhold til det lokale personale, som ikke længere skal arbejde for MSF.

– Det vigtigste er, at vore patienter fortsat kan få behandling efter vi har trukket os ud. Derfor skal MSF forhandle med de lokale sundhedsmyndigheder og andre organisationer, om de vil overtage både det udstyr vi har på projektet og nogle af vores dygtige medarbejdere, siger Norbert Payne.

Norbert Payne er telekommunikationsspecialist og har erfaring med projektstyring i flere afrikanske lande. Han har tidligere været udsendt som logistiker for MSF til Nigeria, Angola og Mozambique. Dette bliver hans fjerde mission for MSF.

MSF har arbejdet i Sudan siden 1979.

Logistiker til center for truede børn i Uganda

Søndag den 28. maj rejste logistiker Rasmus Bjerngaard for Læger uden Grænser (MSF) til Gulu i det nordlige Uganda, hvor han det kommende år skal stå for den logistiske indsats på et center for truede børn.

Hver aften er flere tusinde børn tvunget til at forlade deres hjem i Norduganda af frygt for at blive bortført af rebeller, der udfører natlige angreb, hvor de bl.a. bortfører børn for at bruge dem som soldater.

I Gulu har Læger uden Grænser et center på byens Lacor Hospital, hvor der er plads til 4.000 overnattende børn, der i store telte på hospitalsområdet kan sove i sikkerhed. Deres forældre foretrækker at sende dem til MSF i stedet for at holde dem hjemme af frygt for, hvad der kan ske dem i løbet af natten. Børnene forlader centeret om morgenen og går derfra i skole.

– Jeg skal ned og være med til at gøre en forskel for børnene i deres dagligdag. Vi skal prøve at gøre hverdagen lidt mindre uudholdelig for dem. Og ved at give dem et “tryghedsrum” giver vi dem også en mulighed for at udvikle sig som børn, siger Rasmus Bjerngaard.

– Målet er at gøre en forskel for børnene i deres dagligdag. Vi skal prøve at gøre hverdagen lidt mere udholdelig for dem. Hvis vi kan give dem tryghed, tror jeg også, at vi vil give dem en mulighed for at udvikle sig som børn, siger Rasmus Bjerngaard.

Det er 29-årige Rasmus Bjerngaards første mission for Læger uden Grænser. Rasmus Bjerngaard er civilingeniør i elektronik og har forsket i medicinsk ultralyd. Han læser psykologi som sidefag på Københavns Universitet og har også studeret HD. Tidligere har han rejst meget i bl.a. Syd- og Mellemamerika.

I det nordlige Uganda hærger en 20 år lang borgerkrig. Omkring 1,6 milioner lever i flygtningelejre, som regeringen har oprettet for at beskytte dem mod rebellerne, men sikkerheden i lejrene er ikke god. Vold og drab er en del af flygtningenes hverdag, og konflikten tærer på børnenes psykiske tilstand.

En undersøgelse af 170 børn udført af MSF viser, at 23,5 procent af børnene bærer tegn på voldsomme psykiske traumer. Derfor fokuserer flere af MSFs indsatser i landet på psyko-social behandling. MSF yder også basal sundhedshjælp i 19 lejre i 3 nordlige distrikter.

MSF har arbejdet i Uganda siden 1982.