Jacques Courrier er blevet udsendt af Læger uden Grænser (MSF) til Elfenbenskysten i Vestafrika.
Som 61-årig er han med egne ord “en gammel dreng”, som ikke taber hovedet, så han er helt rolig ved tanken om, at han i de næste 7 måneder skal stå for administration og logistik ved MSFs klinik i Bangolo.
Hans hovedopgaver bliver at sørge for forsyninger – reservedele, medicin, teknisk udstyr osv. – til klinikken samt at stå for administrationen og lønninger til de 50 – 60 lokalt ansatte.
Siden 2003 har Elfenbenskysten været delt mellem syd, kontrolleret af regeringen og nord, kontrolleret af oprørsgrupper. Parterne er adskilt af en 1.200 km lang og 30 km bred zone, som bliver bevogtet af FN-fredsstyrker. Selv om der ikke er direkte krig i landet, er det plaget af uro og lovløshed.
Bangolo ligger midt den neutrale zone. Efter at urolighederne begyndte, er mange klinikker i området lukket og det er blevet yderst vanskeligt for indbyggerne at få medicin og lægehjælp. Læger uden Grænser har siden 2004 drevet klinikker i området, hvor befolkningen kan få lægehjælp og behandling.
Det er første gang, Jacques Courrier er udsendt med Læger uden Grænser, men det er langt fra første gang, han krydser Ækvator. Som kemiingeniør med flair for administration har han bl.a. arbejdet i Jordan, Marokko og Tunesien. Seneste ansættelse var i Chile, men det job blev for kedeligt, og desuden havde han allerede taget beslutningen om at blive udsendt af Læger uden Grænser:
– Det har længe været en del af min plan. Jeg har endnu ingen børnebørn, så jeg har tid nu. Og så vil jeg gerne yde en beskeden indsats for dem, der har brug for det. Jeg har jo selv været privilegeret i snart 62 år, siger Jacques Courrier.