Lørdag rejser MSc. i politisk økonomi Niels Hahn til Darfur i Sudan, hvor han de næste 3 måneder skal være projektkoordinator på et af Læger uden Grænsers (MSF) projekter.
Niels Hahn skal koordinere MSFs indsats overfor de lokale parter og stå for sikkerheden i projektet, som ligger ved byen Nyala, hvor der er en flygtningelejr med 100.000 internt fordrevne.
MSF tilbyder både generel medicinsk assistance, et program der hjælper ofre for seksuel vold samt vand og sanitet til de fordrevne. Der er 8 internationale nødhjælpsarbejdere og 150 nationalt ansatte medarbejdere på projektet.
33-årige Niels Hahn er uddannet bygningskonstruktør med speciale i projektledelse og har desuden en MSc. i politisk økonomi med fokus på vold, konflikter og udvikling.
Niels Hahn er medlem af både Læger uden Grænsers bestyrelse i Danmark og bestyrelsen for MSFs operative center i Bruxelles. Det er sjette gang, at Niels Hahn rejser ud for MSF. Han har tidligere været i Liberia, Afghanistan, Somalia og Etiopien. Niels Hahn skal arbejde i byen Nyala, hvor MSF har sit koordinationskontor.
– Det er meget vigtigt, at vi fortsat bliver opfattet som upartiske i konflikten. Vi skal holde fast i at have en dialog med alle parter, så vi kan forklare, at vi er neutrale, upartiske og uafhængige. Det er også vigtigt i forhold til vores egen sikkerhed, så vi kan fortsætte projektet og derved sikre befolkningen adgang til lægehjælp. Der er stort behov for vores tilstedeværelse lige nu i Darfur, hvor situationen er tilspidset, siger Niels Hahn.
Han gør opmærksom på, at det i sådanne konflikter er nødvendigt, at man som nødhjælpsorganisation kan reagere hurtigt og fleksibelt.
– Jeg har tidligere været udsendt til Liberia, mens dele af hovedstaden Monrovia faldt, og det lærte mig, at man skal være parat til at handle i forhold til en situation, der hele tiden forandrer sig. Jo bedre vi er til at være omstillingsparate, desto større mulighed har vi for at blive ved med at hjælpe folk, siger Niels Hahn.
MSF har arbejdet i Sudan siden 1979.