Til Mozambique for MSF

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Sygeplejerske Ann-Sophie Iuel-Brockdorff rejser tirsdag til Mozambique, hvor hun de næste 8 uger skal deltage i den akutte nødhjælpsindsats for ofrene for oversvømmelser, der efter heftig regn og cykloner har ramt centrale dele af det sydøstafrikanske land.

Omkring 140.000 har været nødt til at forlade deres hjem på grund af de kraftige oversvømmelser, og mange af dem lever nu i midlertidige lejre.

Læger uden Grænser (MSF) arbejder bl.a. i den sydlige del af Mutara distriktet, hvor omkring 41.500 bor under midlertidigt husly. Her sørger MSF for rent drikkevand, presenninger, drikkedunke, tæpper og sæbe. Samtidig overvåger MSF ernæringstilstanden og den epidemiologiske situation. Det bliver bl.a. det, Ann-Sophie Iuel-Brockdorff kommer til at beskæftige sig med.

– Når der er vand over det hele, men mangel på rent drikkevand, er der stor risiko for udbrud af diarésygdomme. F.eks. kolera som kan sprede sig meget hurtigt, forklarer Ann-Sophie Iuel-Brockdorff.

Mozambique bliver Ann-Sophie Iuel-Brockdorffs sjette mission for MSF. Hun har tidligere arbejdet i Burundi, Angola, Mali, Darfur i Sudan, og det er kun en måned siden hun kom hjem efter seks måneder i den østlige del af den Demokratiske Republik Congo.

Det er regntid i det sydlige Afrika, og oversvømmelser er ikke et ualmindeligt fænomen. I år er ødelæggelserne dog langt mere omfattende, end de plejer, fordi regnen er faldet tidligere og i større mængder end normalt.