Vestager ind i UNICEF

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Næstformand for Det radikale Venstres folketingsgruppe og tidl. minister Margrethe Vestager er valgt ind som nyt medlem af UNICEF Danmarks bestyrelse. Hun sidder i forvejen i CARE Danmarks repræsentantskab.

På UNICEF Danmarks årsmøde 22. maj nyvalgtes videre fuldmægtig Bettina Vestergaard Andersen og tidligere rektor for Esbjerg Seminarium, Hanne Meyer.

Arkitekt Leif Bahn og sygeplejerske Elisabeth Wichmann blev genvalgt, mens admin. direktør i Irma, Alfred Josefsen, fortsætter som formand for bestyrelsen.

Margrethe Vestager, der er gift med adjunkt Thomas Jensen og mor til 3 piger, blev radikalt folketingsmedlem i 2001. Før da sad den 39-årige præstedatter (begge forældrene er præster) som kirkeminister (1998-2000) og undervisningsminister (2000-2001) i SR-regeringen under Nyrup Rasmussen (S).

Hun blev student fra Varde Gymnasium i 1986 og cand.polit. fra Københavns Universitet i 1993, hvorefter hun gjorde karriere i Økonomistyrelsen.

De radikale tillidsposter omfatter:
Medlem af partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg fra 1989
Folketingskandidat i Esbjerg fra 1988 til 1992
Senere i Frederiksborg amt, hvor hun blev valgt ind i november 2001
En stribe vigtige ordførerskaber

Det radikale Venstre har traditionelt haft nære bånd til UNICEF, således var Arne Stinus i 30 år frem til sin alt for tidlige død i 1995 sekretariatsleder/generalsekretær i den dav. Dansk UNICEF Nationalkomite.

Stinus var som radikalt folketingsmedlem en markant u-landsordfører for sit parti, herunder en varm fortaler for dansk hjælp via FNs udviklingsorganisationer og – ikke mindst – en af hovedkræfterne bag initiativet om at fremlægge et forslag til folketingsbeslutning, der gennem en fast årlig stigningstakt skulle føre – og førte – Danmarks u-landsbistand op på 1 procent af vor nationalindkomst.

Målet blev nået i 1992, og først brudt med den nuv. VK-regerings tiltræden og voldsomme nedskæringer i bistanden 10 år senere.

En anden fremstående radikal, Jørgen Estrup, er også blevet anbragt på en fremtrædende placering i en dansk NGO.

På FN-forbundets landsmøde i november sidste år blev det tidl. folketingsmedlem således enstemmigt valgt som ny formand. Han afløste Bente Nielsen, der efter 8 år på posten ønskede en mere tilbagetrukket rolle i forbundet. Bente Nielsen har været folketingsmedlem for Venstre.

Læs også telegrammet “Jørgen Estrup ny formand for FN-forbundet”, dato 12.11.06, under rubrikken Nyt om navne