Henrik Fisker fylder 50

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Journalist Henrik Fisker, Herfølge, fylder 50 mandag den 19. november.

Det kan godt være, at den store offentlighed mest kender et andet mediemenneske med efternavnet Fisker – nemlig Sisse Fisker. Men i u-landsengagerede kredse er dagens fødselar ikke blot den Fisker, man kender, han er også respekteret hele vejen rundt.

Henrik Fisker stiftede første gang bekendtskab med udviklingsspørgsmål i 1980, da han som ung idealist rejste på arbejdslejr med Mellemfolkeligt Samvirke i den sydindiske delstat, Karnataka. Det gav blod på tanden til at skrive om oplevelser og blev til flere rejsebreve, som blev trykt hist og pist.

Han kom ind på Journalisthøjskolen i Århus og fulgte interessen for udviklingsspørgsmål op med et 2 måneders ophold i Tanzania, hvor han sammen med en kollega, Frank Stjerne, samlede stof til deres hovedopgave om Danida-folket, de MS-frivillige og missionærernes arbejde i landet.

Det blev til en bog, der udkom et par år efter på Samlerens Forlag med titlen, ”Tanzania – udvikling med forhindringer”.

Henrik Fisker var færdig fra Journalisthøjskolen i juni 1984, blev ansat på sit gamle praktiksted, Holbæk Amts Venstreblad, men kom derefter til Grønland, hvor han fra 1986 til 1990 arbejdede i Nuuk (Godthåb) som kultur- og samfunds-programmedarbejder på Grønlands Radios dansksprogede afdeling.

Tilbage i Danmark i 1990 fortsatte han og konen, Hanne, et halvt år til Indien og Thailand på en kombineret studie-, reportage- og oplevelsestur.

Fra sommeren 1991 og godt 3 år frem var Henrik Fisker ansat på Kristeligt Dagblad og overtog året efter ansvaret for bladets 14-dages tillæg, ”Danmark og Den Tredje Verden”, da tillæggets grundlægger, Jesper Søe, rejste til Danidas blad, ”Udvikling”:

Som ansat på Kristeligt Dagblad var han på en stribe rejser til u-landene og deltog bl.a. i den store konferece om verdensmiljøet i Rio de Janeiro i 1992.

I 1994 blev han hentet til Folkekirkens Nødhjælps informationsafdeling, hvor han arbejdede dels som journalist, dels som informationsmedarbejder. Et par år efter blev Nødhjælpens interne struktur ændret markant med ændret jobbeskrivelse til følge, der gjorde Fisker og hans kolleger til en integreret del af programafdelingerne.

Det gav dybere indsigt i mange dilemmaer i udviklingsarbejdet, men forekom ham samtidig medvirkende til at fjerne fokus fra den oplysning om udviklingsspørgsmål, som Fisker fandt – og finder – meget vigtig.

I 1998 udløb vikariatet i Folkekirkens Nødhjælp, og Fisker valgte at arbejde tættere på såvel sine børn, der dengang var små, og kilderne i lokalsamfundet. Han blev ansat på Dagbladet med kontor på Stevns-redaktionen, hvor verdensfokus er det nære, som følges tæt hver dag.

Men han har stedse søgt at se det nære i det globale og omvendt – udsyn er som bekendt en forudsætning for at kunne se sig i et lokalt perspektiv. Derfor har han forsøgt at rejse til et udviklingsland én gang om året – dels for at holde kontakten til udviklingsmiljøet, dels for at skabe lokalt fokus på globale spørgsmål.

Det er således blevet til rejser til Kina, Vietnam, Sydafrika, Tanzania og Uganda, Angola, Malawi, Egypten og Libanon samt senest i oktober 2007 til Uganda.

Og Uganda-turen er et godt eksempel på, hvordan det nære kan kombineres med det fjerne i globaliseringens tidsalder. Vi lader ham selv fortælle:

“Et mindre lokalt firma – Karise Kleinsmedie – har etableret en filial i Kampala. Med støtte fra Danida Business-to-business program (B2B) har 2 gamle MS-frivillige – Mogens Toftegaard Olsen (indehaver af KK) og Palle Maag (pensioneret viceskoleinspektør, nu projektadministrator) søgt og fået Danida-penge til at oprette et lokalt projekt, der skal lære smedelærlinge på en teknisk skole i Kampala at svejse i rustfrit stål.

Efterspørgslen på rustfrit stål til maskiner i fødevareindustrien i Uganda er stigende og et konkurrence-parameter på det internationale marked – både af hygiejniske og af vedligeholdelsesmæssige årsager.

Men det er svært at skaffe såvel reservedele og uddannet arbejdskraft, og et nedbrud i produktionen kan betyde, at virksomheden ligger stille i flere måneder, inden den dyrekøbte hjælp når frem fra Sydafrika eller Europa.

Karise Kleinsmedie er nu klar med tilbud om lokal produktion og uddannede ugandiske svejsere, der kan levere varen med kort varsel. Under ledelse af en 36-årig smed fra Hårlev, Michael Leander, beskæftiger Karise Kleinsmedie Uganda Ltd. foreløbig 6 lokale smede”.

Jo, Henrik Fisker er et godt eksempel på, at man sagtens kan sidde midt i det lokale med øje for det globale. Derfor var han ikke overraskende at finde blandt de 25 stiftere af den nydannede almennyttige forening, der har overtaget internettjenesten u-landsnyt.dk.

Og så er han kendt for sine evner som en håndfast og selvskreven dirigent på de årlige generalforsamlinger i u-landsjournalisternes faglige sammenslutning, Nairobi-klubben.

Et stort til lykke på dagen fra

Redaktionen