Sygeplejerske til Indien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Laké Kristensen rejste fredag til Indien, hvor hun de næste 9 måneder skal arbejde for Læger uden Grænser (MSF).

Den 35-årige sygeplejerske skal hjælpe blandt 45.000 mennesker, der har måttet flygte fra deres hjem i delstaten Chhattisgarh, hvor en konflikt mellem en maoistisk oprørsbevægelse og regeringen har raset i mere end 20 år. Det kan koste dem livet at vende tilbage, og derfor holder de sig til junglens eller flygtningelejrens sikkerhed.

På grund af konflikten og et vanskeligt fremkommeligt område har folk i afsidesliggende landsbyer ringe adgang til lægehjælp. Laké Kristensen skal arbejde i MSFs mobilklinik og det mobile ernæringshold, der hjælper disse mennesker. Konflikten var i 2006 på Læger uden Grænsers liste over de 10 mest oversete kriser i verden.

– Det bliver meget spændende at hjælpe mennesker, som ellers ikke har adgang til lægehjælp. Der ligger en stor opgave i at forklare både myndighederne, men ikke mindst de fordrevne hvem MSF er, og at vi er en neutral og upartisk organisation, så vi kan vinde deres tillid og derved være et skridt nærmere til at give dem hjælp, siger Laké Kristensen.

Laké Kristensen har tidligere været udsendt for MSF til Sierra Leone, hvor hun arbejdede i et mobilt ernæringshold og 5 sundhedsklinikker. Hun er født i Skive.

Da hun var 7, flyttede familien til Norge, men Laké tog til København som 25-årig for at uddanne sig som sygeplejerske. Hun arbejder til dagligt på Dialyseafdelingen på Rigshospitalet. MSF har arbejdet i Indien siden 1999.