Skuespiller og fotograf Timm Vladimir, København, fylder 40 søndag den 22. juni.
Fødselaren er uddannet skuespiller fra Århus, og det var her, han mødte den jævnaldrende Gordon Kennedy. Senere slog de igennem sammen på TV i ungdomsprogrammet “Transit”, som blev sendt første gang i 1994.
Vladimir er også ivrig amatørfotograf og rejste i 2005 Jorden rundt med sin kæreste. Sammen stod de bag rejsedagbogen “Der findes 7 verdenshjørner”.
Men i u-landsinteresserede kredse er det nok mest Timm Vladimirs markante farvel til udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) showprægede oplysningsprojekt, “Dilemma.dk”, der huskes. Det projekt, hvor kendte, men forudsætningsløse danskere skulle udvælge projekter i 5 afrikanske lande, som Danida så ville støtte.
Vladimir blev topscorer i en internetafstemning, hvor folk kunne stemme på, hvilke kendisser, der skulle til Afrika for at vælge ud. Hans rejsemål var Tanzania, men han meldte fra i sidste minut.
Det var nemlig gået op for ham, at en forøgelse af udviklingsbistanden på en halv milliard kr. blot var eftergivelse af af en nigeriansk gældspost af samme størrelse. Det så godt ud på papiret, men pengene blev reelt taget fra midlerne til verdens fattige.
Senere meldte flere andre kendte fra med varierende begrundelser, og da projektet blev lanceret oktober-november 2006 var det ude i strid blæst.
Projektet var så særegent og omstridt, at Danida valgte overhovedet ikke at omtale det i sin årsberetning for 2006. Først i den nye årsberetning for 2007, der kom ud her i juni, har man viet det omtale (side 182).
Omtalen gengiver ikke de konkrete kritikpunkter af projektet, men fremhæver dets postulerede resultater. Det hedder bl.a., at netsitet dilemma.dk “efterfølgende er videreudviklet specifikt med undervisningsformål for øje”.
Denne videreudvikling rækker dog kun frem til 12. september sidste år, hvorefter der ikke optræder nogen form for nyheder på sitet, fremgår det af et besøg dags dato. Således bl.a. intet om, hvordan det siden er gået med de 5 udvalgte projekter. For slet ikke at tale om de mange vragede projekter. Ikke et ord står der.
Så dagens fødselar er næppe voldsomt ked af, at han meldte fra i tide. Til gengæld er det danske konsulentfirma, som fik i omegnen af 6 mio. kr. for at forestå den ejendommelige øvelse, nok glade for pengene – som skatteyderne betalte, forstås.