Udsendes til Nigeria og Zimbabwe

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Søndag udsendes Anne Karin og Peter Michael Lauritzen og børnene Johanna og Jonathan af Sudanmissionen fra Grønnevang kirke i Hillerød. Familien har siden 2003 været udsendt til et gadebørnsprojekt i storbyen Jos i Nigeria.

Gadedrenge i Nigeria lever et hårdt liv, hvor hver dag er en kamp for at overleve. De får ikke meget mad og søvn. De er bange, har ikke tillid til nogen, hverken de andre gadebørn eller de voksne. De hungrer efter omsorg, tryghed og fællesskab.

– Behovet for hjælp er stort. Inden vi tog til Danmark var vi med til at udsluse 50 drenge, som blev genforenet med deres egen familie eller en plejefamilie, fortæller Anne Karin Møberg Lauritzen og tilføjer, at målet med gadebørnsprojektet er, at børnene, de møder på storbyens gader, får hjælp til at vende tilbage til familien eller at få et helt nyt hjem.

Anne Karin Møberg Lauritsens forældre Ingeborg og Jens Peter Møberg bor i Hillerød, og byen været omdrejningspunktet for familiens 4 måneders ophold i Danmark, hvor de ellers har rejst landet tyndt og fortalt om gadedrengene i Nigeria.

– Nu glæder vi os til at vende hjem til Nigeria og tilbage til gadedrengene, og vore egne børn kan snart ikke vente med igen at se deres kammerater på den internationale skole i Jos, fortæller Anne Karin, som selv er vokset op i Tanzania og Nigeria.

Søndag den 13. juli kl. 10.30 udsender sognepræst Thyge Enevoldsen familien Lauritzen ved gudstjenesten i Grønnevang kirke. Efter gudstjenesten er der mulighed for at bringe en hilsen til familien, inden de rejser tilbage til Nigeria. Fra Sudanmissionen medvirker bestyrelsesmedlem Kirstine Andersen, Birkerød og missionssekretær Aage Ernstsen, Christiansfeld.

Man kan læse mere om gadebørnsprojektet i Nigeria på
http://www.sudanmissionen.dk/?mainid=4&subid=12

Sudanmissionen er et folkekirkeligt missionsselskab, der arbejder i Afrika, Mellemøsten og Danmark. Selskabet støtter en bred vifte af kirkelige og sociale projekter i Den 3. Verden inden for sundhed, undervisning, gadebørn, kapacitetsopbygning, freds- og forsoningskurser, plantageopbygning og radio/TV-udsendelser.

Budget: 17,2 mio. kr., 31 ansatte, 180 sudankredse, 85 genbrugsbutikker og 2.200 frivillige medarbejdere.

——
Læge Mohamed Eltom Hamid rejste torsdag til Zimbabwe for Læger uden Grænser (MSF) og skal det næste år arbejde som medicinsk koordinator på et hiv/aids-projekt. Mohamed Eltom Hamid bliver en del af koordineringsholdet i hovedstaden Harare og får ansvar for samarbejdet med sundhedsmyndighederne, medicinen som skal indføres til landet og for de ansattes helbred.

Hiv/aids-projektet, der ligger i Murambinda i det østlige Zimbabwe har 8-9.000 hiv-patienter på livsforlængende antiretroviral ARV-behandling. WHO vurderer, at ca. 20 procent af indbyggerne i Zimbabwe er smittet med hiv.

31-årige Mohamed Eltom Hamid flygtede i 2002 fra Sudan til Danmark. Han har en master i International Health fra Københavns Universitet og har som læge arbejdet på Roskilde Hospital og Rigshospitalet, inden han i 2005 tog af sted første gang for Læger uden Grænser. Mohamed Eltom Hamid har tidligere arbejdet for Læger uden Grænser i Etiopien, Libyen og senest i Kenya.

– Det bliver spændende at arbejde i Zimbabwe. Udfordringen bliver selve det at arbejde i et land, hvor den humanitære situation er meget prekær. Læger uden Grænser skal gøre hvad vi kan, for at hjælpe de, som har behov. Jeg kommer med meget god erfaring på hiv/aids-området fra Kenya, som jeg håber, at der bliver brug for i Zimbabwe, siger Mohamed Eltom Hamid.

MSF har arbejdet i Zimbabwe siden 2000.