Antropolog til hiv-program i Zimbabwe
Antropolog Malene Flanding er rejst til Murambinda i Zimbabwe for Læger uden Grænser (MSF). Her skal hun i de næste 3 måneder vurdere behovet for sundhedsfremmende kommunikation til hiv-smittede patienter.
Zimbabwe er et af de lande, der er hårdest ramt af hiv-pandemien. Ifølge WHO er omkring 20 procent af alle voksne smittet, og i alt er flere end en million døde af sygdommen.
En stor del af Læger uden Grænsers arbejde med hiv fokuserer på støtte af de hiv-smittede samt uddannelse bl.a. i, hvordan man lever med sygdommen, håndterer bivirkninger og styrker immunforsvaret bedst muligt. Malene Flandings opgave bliver at vurdere og videreudvikle denne del i projektet i Murambinda.
Det er anden gang 37-årige Malene Flanding arbejder for MSF. Sidste år tilbragte hun 9 måneder i Malawi, hvor hun undersøgte malawiernes viden om hiv og aids fra et medicinsk antropologisk synspunkt.
– Projektet i Zimbabwe er en spændende opgave i forlængelse af, hvad jeg fandt ud af i Malawi. Og så er det en fordel, at jeg kender til det sydlige Afrika og hiv-problematikken i en landbefolkning, siger hun.
Malene Flanding er uddannet antropolog. Hun bor herhjemme på Amager. MSF har arbejdet i Zimbabwe siden 2000.
Læge til ernæringskrise i Etiopien
Læge Jonas Torp Ohlsen er rejst til Oromiya i Etiopien, hvor han de næste 3 måneder skal behandle underernærede børn for Læger uden Grænser (MSF).
31-årige Jonas Torp Ohlsen er den 11. dansker, der rejser til Etiopien i forbindelse med den aktuelle ernæringskrise. MSF har i 2 af landets regioner behandlet omkring 22.000 børn for underernæring siden maj.
Jonas Torp Ohlsen bliver udstationeret i Shashemene i regionen Oromiya, hvor han skal hjælpe børn, der er for syge til at blive ernæret i et ambulant program, eller som har medicinske komplikationer.
Det er første gang han rejser ud for Læger uden Grænser, og det gør han, også selv om han allerede ved, at han på sigt vil være narkoselæge.
– Jeg synes, det er en pligt at udføre humanitært arbejde som læge. Også selv om jeg ved, det ikke fremmer karrieren. Jeg gør det, fordi det er vigtigt, forklarer han.
Jonas Torp Ohlsen er uddannet læge fra Københavns Universitet i 2005 og har de seneste 2 år arbejdet på anæstesiafdelingen på Næstved Sygehus.
Som led i sin forberedelse til arbejdet for Læger uden Grænser har han netop færdiggjort kursus i international sundhed og tropemedicin. Han er opvokset og bor stadig på Vesterbro i København.
Læger uden Grænser har arbejdet i Etiopien siden massesulten i 1984-85.