Dansk læge skal hjælpe mod ebola i DR Congo

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Jonas Torp Ohlsen er fredag rejst til Vest Kasai-provinsen i den centrale del af DR Congo.

Her bliver den 31-årige læge del af et hold på 18 specialister fra Læger uden Grænser (MSF), som siden sidste uge har været i området omkring landsbyen Kaluamba, der er ramt af et udbrud af den stærkt smitsomme sygdom ebola.

Antallet af mennesker, der har vist symptomer på den frygtede sygdom, er nu oppe på 38. 12 af dem er døde.

Det er anden gang på godt et år, at området rammes af ebola, og derfor arbejder Læger uden Grænser i døgndrift på at isolere patienter, der viser symptomer, og oplyse befolkningen og observere dem, der har været i kontakt med de syge og døde.

– Det er er meget speciel situation at arbejde i. Ebola har en dødelighed på op imod 90 procent, og vi kan ikke kurere de smittede, men kun håbe på, at kroppen kan modstå sygdommen. Samtidig skal vi stikke en finger i jorden og kommunikere rigtigt med befolkningen om sygdommen, så vi undgår, at patienter, der viser symptomer, bliver udstødt af lokalsamfundet, siger Jonas Torp Ohlsen.

Han regner med at blive på Læger uden Grænsers specialisthold i området, indtil udbruddet er under kontrol. Det er anden gang på kort tid, han rejser ud for MSF. I efteråret 2008 behandlede han i 3 måneder underernærede børn i Etiopien.

Jonas Torp Ohlsen er uddannet læge fra Københavns Universitet i 2005 og har de seneste 2 år, inden han tog til Etiopien i september, arbejdet på anæstesiafdelingen på Næstved Sygehus. Han er opvokset og bor stadig på Vesterbro i København.

Læger uden Grænser har arbejdet i DR Congo – det tidl. Zaire – siden 1987.

Man kan læse mere om ebola-udbruddet på www.msf.dk