Millioner til grønt gummi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Lektor Naomi Geshi på Københavns Universitet har fået penge fra Det Frie Forskningsråd til at forske i et enzym fra en afrikansk træsort og dermed forhåbentlig få gang i produktion af sundt gummistof til fødevarer.

Gummi bruges i mange af vore daglige redskaber, men også i fødevarerne. Gummi arabikum har altid været anvendt i fødevarer, og da det har gavnlige helbredsmæssige effekter, er medicinsk anvendelse også i fokus.

Der er i dag stigende behov for en stabil og bæredygtig forsyning af plantebaserede fødevarer, som indeholder gummi arabikum. Men det høstes manuelt af en afrikansk træsort, hvilket begrænser udbytte og muligheder for produktudvikling.

Naomi Geshi har nu fundet en mulig løsning på problemet via bioteknologi, for hun har opdaget et enzym i gummiet, som har en nøglefunktion. Ved at forske i dette enzym vil vi en dag kunne producere syntetisk bæredygtigt gummi.

Det Frie Forskningsråd støtter hendes forskning med ca. 4,5 mio. kr., så vi om nogle år har mulighed for at købe bæredygtige fødevarer, som indeholder det grønne gummi.

Kontaktoplysninger:
Lektor Naomi Geshi, Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
e-mail: [email protected] og tlf. 35 33 34 67
http://www.plbio.life.ku.dk/om_instituttet/medarbejdere/Personvisning.aspx?personid=16229
Naomi Geshi taler engelsk og dansk

Hun er en af i alt 15 kvindelige forskningsledere, som Det Frie Forskningsråd (DFF) netop har udvalgt og finansieret med tilsammen 70 mio. kr. De 15 forsker i alt fra eliteidræt til stressede planter.

DFF er meget opmærksom på den skæve repræsentation af kønnene, som især slår igennem på de højere karrieretrin i dansk forskning. Kun 14 procent af alle danske professorer er kvinder.

Derfor tog rådet et særligt initiativ i foråret og indkaldte ansøgninger til satsningen “Kvindelige forskningsledere”. Det blev en stor succes med 197 ansøgninger, hvoraf 15 fik penge.

Jens Christian Djurhuus, bestyrelsesformand for Det Frie Forskningsråd, siger:

– Der er for få kvinder, der forsker på de højeste karrieretrin i Danmark, altså som lektor, seniorforsker og professor. Det vil Det Frie Forskningsråd gøre noget ved. For at sætte en positiv proces i gang har vi valgt at fokusere på vækstlaget. Med bevilling som kvindelig forskningsleder køres dygtige forskere i stilling, så de forhåbentlig senere kan få et professorat uden særlige kønsspecifikke tiltag.

Tværvidenskabelig forskning

Der er i øjeblikket stort fokus på tværvidenskabelig forskning. Ansøgningerne til Kvindelige forskningsledere er netop blevet behandlet på tværs af fagrådene i Det Frie Forskningsråd.

Det Frie Forskningsråd består af 5 faglige råd, som behandler ansøgninger inden for hvert deres fagfelt. Men i foråret indkaldtes ansøgninger til Kvindelige forskningsledere på tværs af fagene – dvs. at ansøgningerne blev behandlet i et tværgående udvalg, og at alle fagområder sammen udvalgte de højst kvalificerede projekter.

Man kan læse om de 15 forskningsprojekter på www.fi.dk/dff

Om Det Frie Forskningsråd

Det Frie Forskningsråd er et uafhængigt råd, som årligt uddeler ca. 1,3 milliard kroner til dansk forskning. Rådet støtter – inden for alle videnskabelige områder – konkrete forskningsaktiviteter, som er baseret på forskernes egne initiativer, og som styrker kvaliteten og internationalisering af dansk forskning.

Det Frie Forskningsråd giver forskningsfaglig rådgivning til videnskabsministeren, Folketinget og regeringen. Rådet bidrager desuden til at styrke formidling og anvendelse af forskningsresultater og deltager i internationalt forskningssamarbejde.