Jess Groth Banke er rejst til Malta, hvor han i 6 måneder får ansvar for administration, økonomi og logistik i forbindelse med Læger uden Grænser (MSFs) arbejde med flygtninge og asylsøgere fra Afrika.
For mange danskere er Malta midt i Middelhavet forbundet med ferie, strande og storslået natur, men øen er de senere år i stigende grad blevet tilflugtssted for afrikanere.
De vælger på grund af vanskelige levevilkår og den generelle usikkerhed i f.eks. Somalia og Nigeria og andre lande i Vestafrika at tage til Europa i håb om en bedre fremtid – eller blot en fremtid.
Trods EUs intensive grænsekontrol kom 2.740 bådflygtninge sidste år til Malta. Hovedparten søger asyl eller humanitær beskyttelse af de maltesiske myndigheder, og mens deres sager bliver behandlet, skal de opholde sig i særlige lejre. Ventetiden kan være op til 18 måneder.
Læger uden Grænser sørger for medicinsk og psykologisk hjælp ved flygtningenes ankomst til øen og i centrene. De nyankomne er ofte i dårlig forfatning, mange har tilbragt op til en uge i både med meget lidt plads og begrænset adgang til mad og drikke.
Jess Groth Banke er 40 år og uddannet i statskundskab. Han har tidligere arbejdet for bl.a. Vejdirektoratet og Danmarks Radios dokumentarafdeling. Han arbejdede 7 måneder for Røde Kors i forbindelse med jordskælvet i Pakistan i 2005, ligesom han en periode var ansat i Folkekirkens Nødhjælps økonomiafdeling.
– Min motivation for at påtage mig arbejdet hos Læger uden Grænser er at gøre en nævneværdig forskel for folk i nød – i dette tilfælde flygtninge, siger Jess Groth Banke og lægger til:
– Fagligt vil det også være med til at styrke mine kompetencer. Jeg skal kunne klare et meget omskifteligt og flerkulturelt miljø, og jeg vil blive trænet i projektstyring, samarbejde og personaleadministration.
MSF har arbejdet på Malta siden 2008.