Kinesisk Einstein-professorat til mr. NANO fra Aarhus Universitet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Professor Flemming Besenbacher er som den første dansker blevet udnævnt til Einstein-professor ved Det Kinesiske Videnskabsakademi (CAS) i Beijing (Peking).

Besenbacher er til daglig leder af Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO) på Aarhus Universitet. Han omtales også som Danmarks mr. Nano og regnes som en af verdens førende nanoforskere.

Nanoteknologi betegner anvendt naturvidenskab med strukturer af størrelsesorden 0,1 – 100 nm, hvor en nanometer er en milliontedel millimeter (også skrevet som 10⁻⁹ m)

Karakteristisk for dette niveau er, at strukturerne er for store til at beskrives af enkle atommodeller, og samtidig er de for små til at beskrives af klassiske teorier, som klassisk termodynamik, klassisk elektromagnetisme og newtonsk fysik.

Årsagen til den senere tids fokus på nanoteknologi er anvendelserne: Mange eksisterende teknologier kan kun forbedres på nanoniveau, samtidig med at der findes et stort antal helt nye anvendelser.

Besenbacher har tidligere modtaget flere store hædersbevisninger for sin banebrydende forskning. Den kinesiske hædersbevisning er siden 2005 uddelt til 10-15 internationale topforskere årligt, heriblandt mange tidligere Nobelpristagere. Formålet med prisen er at styrke samarbejdet mellem kinesiske forskningsinstitutioner og internationale topforskere.

I forbindelse med prisuddelingen opholder professor Besenbacher sig 2 uger i Kina og skal bl.a. holde foredrag ved institutter i Beijing, Shanghai og Changchun.

– Einstein-professoratet er naturligvis en personlig hædersbevisning, men bestemt også en anerkendelse af min gruppes fremragende forskning gennem årene og i det hele taget af kontakterne mellem Aarhus Universitet og Kina. Specielt indenfor nanoforskning, siger den 57-årige professor, der stammer fra Horsens.

Den kinesiske hæderstitel til professor Besenbacher uddeltes få dage før indvielsen af Det Danske Universitetscenter i Beijing.

– Kineserne satser stort på nanovidenskab og –teknologi i disse år, og vi har gjort klogt i at formulere en Kina-strategi for vidensamarbejde, både nationalt og på Aarhus Universitet. Kinesisk forskning er i kraftig fremgang, og begge parter kan nyde godt af et tæt samarbejde, siger Flemming Besenbacher, der deltog i åbningen af Det Danske Universitetscenter mandag den 19. oktober.

Det Danske Universitetscenter er opstået i et samarbejde mellem alle 8 danske universiteter og CAS. I 2012 vil bygningerne stå klar på CAS’ nye campus i Yanqihu nord for Beijing.

Blandt fokusområderne for Det Danske Universitetscenter er netop nanoforskningen. iNANO-centret har senest modtaget en stor bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond til et dansk-kinesisk-samarbejde, hvor der forskes i ”molekylær selvsamling”.

Se også kort interview med Flemming Besenbacher på http://www.podcast.au.dk/
web: www.inano.dk/besenbacher.