Generalsekretær Judith Kyst, Birkerød, fylder 40 onsdag den 3. marts 2010.
Af Sune Prahl Knudsen
Det ligger ikke lige i kortene at ende med en generalsekretær-titel på visitkortet, når man vokser op som datter af en jord- og beton-arbejder og en fabriksarbejderske på et husmandssted i Lille Spjællerup på Sydsjælland.
Ikke desto mindre er det tilfældet for Judith Kyst, der siden 2005 har været generalsekretær for Fairtrade Mærket Danmark, tidligere kendt som Max Havelaar.
Det afgørende vendepunkt i Judith Kysts liv blev, da hun pakkede kufferten og valgte at tage sin studentereksamen på det internationale United World Colleges gymnasium i Wales.
Her blev hun præsenteret for et globalt udsyn og netværk. Og her fik hun modet til at tro på, at man kan gøre en forskel og det skub, der gav hende selvtilliden til at fortsætte i universitetsverdenen, som den første i sin familie.
Udannelsen fortsatte i det britiske – kandidat i Geograf fra St. Andrews University i Scotland og master i miljø og udvikling fra Cambridge Universitet. Begge steder gav retning for Judith Kysts fremtidige liv og virke.
På Cambridge mødte hun sin mand, den danske jurist Martin Kyst, med hvem hun i dag har 2 børn med. Og under et foredrag på St Andrews University stødte Judith Kyst på et lille mærke på en pose kaffe – et Fairtrade-mærke.
Det fangede Judith Kysts interesse; for det var en enkel og konkret måde at kunne gøre en forskel i sin hverdag som almindeligt menneske.
Judith Kyst blev derfor selv meget aktiv Fairtrade-forbruger, og efterspurgte altid kaffen i sit lokale Sainsbury for at få det frem på hylden.
Og da Judith Kyst returnerede til Danmark valgte hun at gå endnu mere aktivt ind i Fairtrade-sagen – først som projektmedarbejder og fra 2005 som generalsekretær for Max Havelaar, der siden 2009 hedder Fairtrade Mærket Danmark.
Her har hun medvirket til, at Fairtrade i dag er mere populært end nogensinde blandt danske forbrugere. Det lille mærke findes nu på over 900 produkter.
Drivkraften bag Judith Kysts arbejde er stadig det samme, som tændte hende ved det første møde med Fairtrade. En stor idealisme og visionen om en mere retfærdig verden. Kombineret med en høj grad af realisme og pragmatisme.
For hvad betyder de store idealer, hvis det ikke rykker noget i virkelig-heden, og helt almindelige mennesker og virksomheder ikke kan være med til at gøre en forskel?
Denne tankegang om altid at kombinere konkrete handlinger og løsninger med visionerne er også baggrunden bag Judith Kysts engagement i Dansk Initiativ for Etisk Handel, som hun var med til at grundlægge og i dag er formand for.
Her sidder virksomheder, fagforeninger, NGOer og fagfolk om samme bord og forsøger at arbejde for en mere etisk verdenshandel. Ikke fine deklarationer men konkrete løsninger og forbedringer skridt for skridt.
Judith Kyst har også plads i regeringens nye råd for samfundsansvar, i Forbrugerrådet og en række andre bestyrelser og netværk.
Så der er travlhed i Judith Kysts liv. Mobilen gløder. Der trædes på speederen i familiebilen for at nå alle møderne. Og alle omkring Judith Kyst er klar over, at man ikke kommer sovende til noget.
Heller ikke, hvis man ønsker at gøre verden til et mere retfærdigt sted.