Læger uden Grænser (MSF) har torsdag sendt 2 medarbejdere til Malawi i det sydlige Afrika for at deltage i bekæmpelsen af et mæslingeudbrud.
Lotte Valentiner skal til Thyolo-distriktet, hvor hun i 2 måneder skal arbejde som sygeplejerske på Læger uden Grænsers vaccinationskampagne mod mæslinger.
Malawi er ligesom 6 andre lande i regionen ramt af et udbrud af den meget smittefarlige virussygdom, og Læger uden Grænser vaccinerer de nærmeste måneder alle børn mellem 6 måneder og 15 år i distrikterne Thyolo og Mangochi. I alt skal knapt 700.000 børn vaccineres, og Læger uden Grænser sikrer desuden, at de smittede patienter får den rigtige behandling.
Det er første gang, Lotte Valentiner tager ud med MSF. Den 38-årige sygeplejerske er vokset op i Brørup ved Kolding og uddannet på Den Sønderjyske Sygeplejeskole i Sønderborg i 2001. Siden har hun boet på Amager og arbejdet som intensivsygeplejerske, de seneste 6 år på Hvidovre Hospital.
– Jeg glæder mig meget til at prøve noget helt andet og udskifte al den teknik, der er på en intensivafdeling med at arbejde helt enkelt under primitive forhold. I stedet for at hjælpe et enkelt menneske ad gangen kommer jeg til at gøre en forskel for rigtigt mange mennesker på én gang, siger Lotte Valentiner.
Også 44-årige Rose Chahlotte Stevnhoved er torsdag rejst til til Malawi, hvor hun i 2 måneder skal arbejde som administrator på MSFs vaccinationskampagne mod mæslinger.
Rose Chahlotte Stevnhoved, der skal stå for administrationen af vaccinations-kampagnen i Thyolo-distriktet, er født i Nr. Onsild ved Hobro og har boet på Vesterbro i København siden 1988.
Hun er oprindeligt kontoruddannet, har arbejdet 10 år i restaurationsbranchen og senere uddannet sig som massør og psykoterapeut. Hun har haft egen klinik i de seneste 3 år og samtidig arbejdet som klinikkoordinator hos en kiropraktor.
– Jeg har det rigtigt godt i balancen mellem den menneskelige side og de faste strukturer i administrativt arbejde, og derfor virker det helt rigtigt at tage ud med Læger uden Grænser. Jeg fungerer rigtigt godt i pressede situationer, hvor der skal findes løsninger i en fart, og tror egentlig altid, jeg har drømt om det her uden at være klar over det, siger hun.
Hvert år dør omkring en million mennesker, hvoraf langt størstedelen er børn, indirekte eller direkte som følge af en mæslingeinfektion. Det tragiske ved de mange dødsfald er, at alle kunne være forhindret ved vaccination.
Læger uden Grænser har arbejdet i Malawi siden 1986.