Seeberg blir 50

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Cand.jur., tidl. folketingsmedlem og medlem af Europa-parlamentet, nu generalsekretær for WWF Danmark, Gitte Seeberg, Holte, fylder 50 fredag den 25. juni 2010.

Fødselaren er en markant fortaler for at bistå u-landene, hvilket ikke altid har været let i hendes udgangsposition som konservativ politiker. Hun blev valgt ind i Folketinget i 1994 og sad her i 10 år, dog uden nogensinde at blive minister.

Til gengæld nåede hun at være skattepolitisk ordfører fra 1995, finanspolitisk ordfører fra 1998 og udenrigspolitisk ordfører fra november 2001. Hun var tillige næstformand for den konservative folketingsgruppe fra 2001.

Hun kørte imidlertid træt på Christiansborg og stillede op til Europa-parlamentet i 2004, hvor hun kom ind efter et kanonvalg med 125.000 personlige stemmer i ryggen. Helt slippe den danske scene kunne hun dog ikke. Mavefornemmelsen om, at “nok er nok” trak hende hjem til et Folketing, delt af benhård blokpolitik, og med en intention om at begrænse Dansk Folkepartis bastante indflydelse på VK-regeringen.

Hun blev medstifter af Ny Alliance sammen med de radikale afhoppere, Naser Khader og Anders Samuelsen, i 2007 og lagde i en nu berømt grundlovstale (i hvert fald for u-landsinteresserede) en meget klar linje for det nye partis internationale profil: En stor og stærk bistand til verdens fattige nationer stod her centralt.

Men det hele endte i politisk tumult, og Ny Alliance slæbte sig kun ind i Folketinget med 5 mandater ved valget i november 2007. Hvad værre var: Man opnåede ikke den afgørende indflydelse, partistifterne havde håbet på, ikke mindst i asylpolitikken.

Allerede i januar 2008 havde Gitte Seeberg fået nok. Hun blev løsgænger, men beholdt sin vigtige post som formand for Folketingets udenrigsudvalg. Det varede dog ikke længe.

I juli samme år kom det frem, at hun skulle være ny generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Danmark, hvorpå hun forlod Folketinget. Hun sagde dengang, at hun kom til et ønskejob, hun selv ville have søgt, hvis ikke hun havde fået det tilbudt.

Hun trådte til i Verdensnaturfonden pr. 1. september 2008 som afløser for Kim Carstensen og kom til et hus, hvor det snart viste sig, at kassen var tom. Så tom at hele egenkapitalen var væk og store besparelser og fyringer blev konsekvensen.

Bedre blev det heller ikke af, at hendes organisation brugte betydelige beløb på sin indsats op til og omkring klimatopmødet i København i december sidste år.

Men Gitte Seeberg klarede skærene, beholdt bestyrelsens tillid og er i dag fortsat en markant fortaler for en aktiv dansk indsats for at løse de globale problemer, her med udspring i miljøet og tabet af biologisk mangfoldighed.