Til Haiti for at etablere hospital

Forfatter billede

Birgit Olsen er mandag rejst for Læger uden Grænser (MSF) til Haiti, hvor hun i et halvt år skal være med til at etablere et nyt containerhospital i bydelen Tabarre i hovedstaden Port-au-Prince.

Det ortopæd-kirurgiske hospital, som ventes klar til at tage imod den første patient i november, skal bygges af omkring 250 containere.

Hospitalet kommer til at indeholde skadestuefunktion, intensivafdeling, brandsårs- og isolationsafsnit, 3 operationsstuer, sengeafdelinger, en opvågningsstue, røntgen, fysioterapi og laboratorier.

Birgit Olsen får en central rolle i forhold til at få det nye hospital til at fungere. Der skal ansættes personale, indgås aftaler med myndighederne, og hun skal i tæt samarbejde med det medicinske og logistiske personale få alt det administrative på plads.

Foto:© Sune Juul-Sørensen/MSF

Behovet for hjælp er fortsat stort efter jordskælvet i januar 2010. Genopbyg-ningen går langsomt, og omkring en million bor stadig i midlertidige lejre.

– Der er vist ingen tvivl om, at situationen i landet er kaotisk, og at det er en stor opgave, der venter os. Men jeg har også indtryk af, at haitianerne bærer deres problemer med værdighed, og at der er en stærk vilje til overlevelse. Det er jo en befolkning, der har tålt ufattelige prøvelser gennem årene, siger Birgit Olsen.

Birgit Olsen er 61 og uddannet cand.phil. i fransk. Hun har tidligere været udsendt for Læger uden Grænser til et projekt for hiv-bekæmpelse i DR Congo.

I juni kom hun hjem fra Burundi, hvor hun i fire en halv måned var med i en omfattende akut indsats i forbindelse med et udbrud af malaria.

Birgit Olsen har en fortid i film- og TV-branchen – bl.a. som produktionsleder og programredaktør.

Læger uden Grænser har arbejdet i Haiti siden 1991.