Maskiningeniør, fhv. chefredaktør Erik Lyngsø-Petersen, Gentofte, fylder 70 torsdag den 29. juli 2010.
Fødselaren kan se tilba-ge på et liv, hvor han har nået det meste, og føler sig privilegeret, fordi han nu, som han siger “kun laver det, jeg brænder for, ellers siger jeg farvel og tak”.
Måske stod det ikke skrevet over drengen fra beskedne kår i det københavnske arbejderhjem, at han skulle ende med en titelrække, der omfatter alt fra afdelings-chef, redaktionssekretær, redaktionschef og chefredaktør til direktør og admin. direktør.
Men sådan gik det, og Erik Lyngsø-Petersen kan kort efter sin runde dag, nemlig den 1. august, fejre 40 års jubilæum i Mediehuset Ingeniøren (reception fredag den 27. august). 1 august har han også 25 års jubilæum som bagsideredaktør på Ingeniøren – en meget læst bagside han har udviklet med et stærkt personligt præg.
Og en stærk vilje har han altid haft. Som dreng kom han relativt hurtigt uoverens med folkeskolen, hvor klasser med 35 elever ikke ligefrem var en udfordring for de opvakte.
Han kom i lære som kleinsmed, var færdig hermed i 1959 og stilede så mod at blive ingeniør. Det var dengang, der ikke var SU (Statens Uddannelsesstøtte), så han tog arbejde i 3/4 år på B&W for at tjene til studiet, alt imens man rykkede sammen i den lille lejlighed på Østerbro, så han kunne bo hjemme.
Efter uddannelsen som maskiningeniør (1964) vinkede 16 måneder som værnepligtig, hvor han gjorde tjeneste ved Generalinspektøren for Ingeniørtropperne i Jægersborg. Efter 4 år som forskningsassistent på Statens Byggeforsknings Institut i Kgs. Lyngby (1965-69) kom han snart efter til ugebladet ingeniøren, hvor han blev ansat som journalist pr. 1. august 1970.
Her har han så været siden og taget hele turen op. I 1975 blev han redaktionssekretær, i 1985 redaktionschef og samtidig bagside-redaktør, 1992-95 chefredaktør og direktør for Ingeniøren A/S og de næste 6 år så administrerende direktør for det succesrige Mediehus.
Nedtrapningen begyndte i 2001 – hvis man kan kalde det sådan – idet Erik Lyngsø-Petersen fortsatte som debatredaktør, bagsideredaktør og community builder på internettet. Først her i 2010 slipper han en del af arbejdsbyrden og kører “kun” videre som bagsideredaktør.
Fødselarens forhold til landene i Den 3. Verden er et kapitel for sig. Han dækkede i 20 år – fra 1972 til 92 – u-landsstoffet for Ingeniøren og gennemførte talrige reportagerejser i Asien, Afrika og Latinamerika. Især rejserne til Bangladesh og Indien gjorde indtryk og for kollegerne var han en stor støtte, idet han over alt tog sin ingeniørmæssige faglighed med sig og tit kunne forklare tingenes rette sammenhæng.
Han var med på alle de rejser, som Danida arrangerede til det store egnsudviklingsprogram i Noakhali i Bangladesh og stod tilbage med et indtryk af, at “jo færre penge, der blev brugt, desto mere gavn gjorde de”.
Forstået på den måde, at hjælp-til-selvhjælp, når fattige f.eks. bygger grusveje for et måltid mad og andre naturalier, er bedre og mere bæredygtig bistand end dyre lønninger til udsendte danske eksperter.
I det hele taget er hans respekt for et “fagligt svagt Danida” ikke overvældende, hvilket man bl.a. kan læse i denne kommentar – http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/07-06-09/u-landsveteran-derfor-deltog-jeg-kun-i-en-danida-e
Blandt de mange tillidshverv, Erik Lyngsø-Petersen har bestridt i tidens løb, er et, som ligger denne nyhedstjeneste nær. Han var nemlig i oktober 2007 medstifter af den almennyttige forening, som udgiver og driver u-landsnyt.dk, og har fra første dag siddet i foreningens besty-relse, hvor han er en engageret, ualmindelig vidende og myndig røst. Og et naturligt samlingspunkt.
U-landsnyts redaktionelle frihed ligger ham på sinde. Og den holdning er ikke ny. I 2006 tog han sit gode tøj og gik – ja smækkede med døren – efter 4 år som formand for Forlaget Markedsføring, der udgav bladet “Markedsføring”. Bladets ejer, Dansk Marketing Forum, besluttede nemlig både at slå stillingen som direktør for foreningen og jobbet som chefredaktør sammen og samtidig lade foreningens bestyrelse danne flertal i forlagets bestyrelse.
Lyngsø mente ikke det var muligt at lave et kritisk brancheblad, når chefredaktør og direktør er én og samme person. Med mindre bladet – som i Ingeniørens tilfælde – var frit stillet i forhold til sin udgiver.
Til sidst skal vi lige have med, at han her fra efteråret giver sig i kast med at gøre over 300.000 sider teknologihistorie tilgængelig på inter-nettet via ing.dk. Det drejer sig om artikler, der har stået i Ingeniøren og dens forgængere fra 1892 til 1990. Og han har en stor fordel i arbejdet. Alle bladene står hjemme hos ham på Folkevej i Gentofte.
Privat har han været gift med folkeskolelærer Karen Lyngsø-Petersen siden 1964. Parret har tvillingesønnerne Søren og Thomas og 4 børnebørn. Den runde dag fejres ved at se Grønnegårdsteatrets forestilling Don Juan og på lørdag er der så venne- og familiefest på Skovlyst i Hareskoven.
Ude i den natur, fødselaren holder så meget af og bruger så megen tid i.
Et stort til lykke på dagen fra redaktionen af u-landsnyt.dk