Fhv. højskoleforstander og folketingsmedlem Christian Kelm-Hansen, Silkeborg, fylder 85 fredag den 3. september 2010.
Graversønnen fra Kegnæs, halvøen der stikker ud helt mod syd fra sønderjyske Als, blev først gartner og siden lærer og indledte for 55 år siden en bemærkel-sesværdig karriere i det offentlige liv med generalsekretærposten i Dansk Ungdoms Fællesråd (1955-59). Siden har tillidshvervene været nærmest utallige med afsæt i forstanderposten på arbejderbevægel-sens højskole i Esbjerg og udgangspunkt i det humanitære organisationsmiljø.
Han har bl.a. været formand for Dansk Flygtningehjælp, general-sekretær for Mellemfolkeligt Samvirke og præsident for Dansk Røde Kors (1993-97). Det sidste i en fremskreden alder, hvor han ikke desto mindre på få år evnede at demokratisere den store organisation, som han nu er æresmedlem af.
Hovedindsatsen – hvis man overhovedet kan tale om det, Kelms utrættelige virke taget i betragtning – kom til at ligge i det politiske rum og i U-landsstyrelsen, hvis mægtige formand han var i 15 år (1975-89). I den tid var han en central med- og modspiller for dav. udenrigs-minister Uffe Ellemann-Jensen (V) i tilrettelæggelsen af dansk bistandspolitik.
Kelms kendskab til dansk bistand ud i alle kroge er legendarisk og kom bl.a. til udtryk i bogen “Det koster at være solidarisk” fra 2000 om “Socialdemokratisk u-landspolitik 1945-2000”. Et dokumentariserende nøgleværk om bistandspolitikken.
Også Demokratifonden nød godt af hans indsigt i 1990erne, ligesom de u-landspolitiske spørgsmål prægede hans dagsorden på Christiansborg i perioden som socialdemokratisk folketingsmedlem for Silkeborg-kredsen (1979-90).
Priser er det tillige blevet til. U-landsjournalisternes hædersbevisning, Nairobi-prisen, fik han i 1989 og i 1997 ASF-Dansk Folkehjælps Humanitære Pris.
I sit travle otium – hvor han holder sig i form med 3-400 meters svømning kl. 6 hver morgen – er det bl.a. blevet til bogen, “Mimi og Christian. To sønderjyske skæbner”, om forældrene fra 2002. I dag er han klummeskriver i den lokale Midtjyllands Avis og i november 2009 udkom så hans erindringer i form af et monumentalt 2-bindsværk på 982 sider med udgangspunkt i hans enorme arkiv.
Erindringerne med titlen “Kamp Må Der Til” dækker tilsammen perioden fra 1925 til 2009, altså i bogstaveligste forstand hele hans liv. Den fyldige anmeldelse på u-landsnyt findes på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/19-01-10/saa-kom-kelm-hansens-erindringer-et-fantastisk-vae
Kelms indsats for dansk bistand og u-landene kan ikke gøres op, den er enorm. End ikke den nu herostratisk berømte bog ”Idealer og realiteter. Dansk udviklingspolitiks historie 1945-2005”, der udkom i 2008, har kunnet pille ved dette eftermæle.
Det var ellers her, at en af forfatterne til bogen ville vide, at Kelm var blevet fyret som styrelsesformand. Efter alle solemærker at dømme var der hverken fugl eller fisk i den påstand og forlaget har da også senere måttet love at rette i afsnittet, hvis der ellers engang kommer en ny udgave – se http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/25-09-08/kelm-hansen-om-udgangen-paa-penibel-sag-redaktione
U-landsnyt omtalte bemeldte bogs kapitler i hele 3 anmeldelser. Anmeldelserne var kritiske, ikke mindst om det kapitel, der er forfattet af Christian Friis-Bach og bl.a. befatter sig med Kelm-Hansen. Bach blev beskyldt for mangelfuld kildeforståelse og -kritik samt vigtige udeladelser, mistolkninger og faktuelle fejl. Således fandt forfatteren det ikke umagen værd at kontakte Kelm om hans version af forløbet.
Anmeldelserne og forfatternes replikker kan søges i u-landsnyts nyhedsdatabase (øverst her på siden) ved at trykke på “Søg” og indtaste ordene “Idealer og realiteter”.
Intet af dette rokker en tøddel ved Kelms eftermæle: Han har gjort en forskel, sat sit præg som få og været slidstærk udover det almindelige.
Et stort til lykke til fødselaren på dagen fra
U-landsnyts redaktion