Projektkoordinator til Centralafrika

Forfatter billede

Katrine Siig Kristensen er fredag rejst til Den centralafrikanske Republik, hvor den 31-årige cand.scient.pol. i et halvt år skal være ansvarlig for Læger uden Grænser (MSF)s projekt i byen Kabo i landets nordlige del.

© Christian Nørgaard/MSF

Området har været plaget af kampe mellem oprørere og regeringsstyrker, og kriminelle bestemmer, hvad der kan transporteres ad vejene. Det har ført til, at mange er fordrevet fra deres hjem, og det gør dem udsatte for vold og udbrud af sygdomme.

De offentlige sundhedstilbud er stærkt begrænsede af plyndringer og pengemangel, men i Kabo yder Læger uden Grænser basal sundhedshjælp og hjælp til ofre for seksuel vold på et mindre hospital og opsøger den fordrevne befolkning med mobile klinikker.

Det er usædvanligt, at en udsendt bliver ansvarlig projektkoordinator første gang, hun rejser ud med Læger uden Grænser, men Katrine Siig Kristensen har megen erfaring med sig.

Hun er uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet og har både arbejdet for den danske FN-mission og FNs Udviklingsprogram (UNDP) i New York og i konfliktområder i Darfur og DR Congo for Dansk Flygtningehjælp.

– Jeg er hoppet frem og tilbage mellem New York og felten og har lært meget om både, hvordan politik fungerer på topplan, og hvordan hjælpen fungerer på stedet, siger Katrine Siig Kristensen og uddyber:

– Den kombination af erfaringer kan jeg også bruge i Kabo, hvor jeg bl.a. skal planlægge næste år, overvåge sikkerhedssituationen, sørge for at holdet fungerer og repræsentere Læger uden Grænser overfor myndigheder, FN og civilbefolkningen.

Læger uden Grænser har arbejdet i Den centralafrikanske Republik siden 1997. Den tidl. franske koloni kunne fejre 50 års-dagen for sin selvstændighed her den 13. august 2010. Den fattige nation grænser mod vest til Cameroun, mod nord til Tchad, mod øst til Sudan og mod syd til DR Congo.