Ulla Collins er onsdag rejst til byen Baraka i den sydlige ende af provinsen Sydkivu i DR Congo (tidl. Zaire).
Her skal den 67-årige bioanalytiker i en måned undervise medarbejderne og kvalitetssikre arbejdet på et laboratorium på byens hospital, som støttes af Læger uden Grænser (MSF).
Befolkningen i Sydkivu har i lighed med store dele af det øvrige DR Congo været hårdt plaget af mange års kampe mellem oprørsgrupper og regeringshæren.
MSF begyndte at arbejde i Baraka i 2003, hvor man støttede lokale sundheds-klinikker og byens hospital.
I dag koncentrerer man sig om at opbygge den lokale kapacitet på hospitalet, og udvide og styrke de igangværende medicinske aktiviteter, ligesom man har et beredskab til pludseligt opståede kriser.
På hospitalet i Baraka, hvor Ulla Collins kommer til at arbejde, udfører man kirurgiske indgreb, giver behandling til tuberkulose-patienter, hjælper underernærede, tester og behandler hiv-smittede og hjælper ofre for seksuel vold.
For nogle måneder siden tog man nye apparater og procedurer i forhold til at teste blodprøver i brug. Som en erfaren bioanalytiker er Ulla Collins blevet bedt om at kvalitetssikre og komme med anbefalinger til det fremtidige arbejde i laboratoriet.
– Dét, der fascinerer mig, når jeg arbejder i udlandet, er mødet med de lokale kolleger, fortæller Ulla Collins kort før sin afrejse, og lægger til:
– Jeg bliver jo ofte i kraft af min alder og fordi jeg er fremmed, opfattet som en autoritet, som det vil være uhøfligt at sige i mod eller debattere åbent med. Og det tager noget tid at opbygge tillid og blive fortrolige med hinanden til at nedbryde de barrierer. Men det lykkes som regel, og det er meget tilfredsstillende.
Det er tiende gang, Ulla Collins rejser ud for Læger uden Grænser.