Kathrine Holte er fast i stemmen og har ikke skyggen af tvivl i blikket, når hun fortæller, hvorfor hun nu for anden gang forlader Danmark og lader sig sende ud for Læger uden Grænser; denne gang til et hospital i Nord Kivu i DR Congo (tidl. Zaire).
Tirsdag rejser den 38-årige kirurg til Rutshuru lidt nord for hovedbyen Goma i det fattige og voldsplagede hjørne af det enorme land med over 60 millioner indbyggere. På byens hospital vil hun arbejde som kirurg i 4 uger.
Hun kommer til at operere mange patienter – selv regner hun med 8 til 10 om dagen – og vil komme i berøring med andre typer af patienter, end hun normalt støder på herhjemme. Ud over at få skærpet sine faglige kompetencer vil det kræve, at hun kan samarbejde på tværs af kulturer og sprog.
Til daglig er Kathrine Holte 1. reservelæge på mave-tarmkirurgisk afsnit på Hvidovre Hospital. Om mindre end et halvt år er hun færdig med sin speciallægeuddannelse, og hun drømmer om at specialisere sig yderligere i leverkirurgi.
Men en ubændig lyst til at rejse og opleve sit fag fra nye sider, har indtil nu bragt hende adskillige gang til Grønland, og i efteråret drog hun for første gang med Læger uden Grænser til Nigeria.
Størstedelen af indbyggerne i Nord Kivu er meget fattige og området er plaget af vold og plyndringer. Der er mange fordrevne i landsbyerne og det gælder også i Rutshuru, hvor der i forvejen er få ressourcer.
Hospitalet i Rutshuru har 280 sengepladser. Her udføres flere forskel-lige typer af operationer bl.a. i forbindelse med brandsårsbehandling, kejsersnit og ortopædkirurgiske indgreb.
Kathrine Holte er født og opvokset i Gentofte, og bor i dag i det centrale København. Hun blev uddannet læge fra Københavns Universitet i 2000, hvor hun også skrev disputats i 2009.
Læger uden Grænser har arbejdet i DR Congo siden 1981.