Dr. scient. Niels Ørnbjerg, Birkerød, fylder 60 fredag den 21. januar 2011.
Fødselaren har siden 1988 været direktør først for det dav. Dansk Bilharziose Laboratorium (DBL), hvor han blev ansat i 1976, og derefter direktør for det delvis Danida-finansierede DBL-Center for Sundhedsforsk-ning og Udvikling ved Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Centret beskæftiger sig med human (menneskelig) sundhed i u-landene.
Han er tillige faggruppeleder på Sektion for Parasitologi, Sundhed og Udvikling på den institution, der indtil for 4 år siden var kendt som Landbohøjskolen, men nu til daglig mest går under betegnelsen LIFE.
Han har ikke mindst beskæftiget sig med med parasitter og parasitsygdomme i Afrika og er stærkt engageret i opbygning af forskning og sygdomskontrol på institutioner i Afrika – og i den forbindelse tilknyttet et særlig Tanzania Task Force, oprettet sidste år.
Niels Ørnbjergs forskning har resulteret i en stor videnskabelig produktion og han har været medlem af flere komiteer under Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og tillige medlem af en række netværk indenfor international sundhed.
Den begavede manufakturhandler-søn fra Århus blev cand.scient. i biologi 1976, og dr.scient. i 1982. I årene 1997-2007 var han adjungeret professor ved den dav. Landbohøjskole og 1994-207 ekstern lektor ved Københavns Universitet.
Titlen som adjungeret professor i tropisk parasitologi fik han tildelt på baggrund af sin omfattende og banebrydende forskningsindsats inden for troperelaterede indvoldsparasitter hos mennesker og husdyr.
Især forskningen i den frygtede vandbårne sygdom bilharziose – også kaldet sneglefeber – har optaget ham og gjort ham kendt; se mere på http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/29-10-10/ny-forskning-fra-life-parasit-goer-fattige-kvinder
Rammen om det hele
Danida indgik i 2008 en 3-årig kontrakt med LIFE til en samlet værdi af 89 mio. kr., som omfatter flere centre.
Den dækker nemlig den Danida-finansierede u-landsindsats på 3 centre på LIFE: Center for Skov, Landskab og Planlægning (S+L), Dansk Center for Frøsundhed (DSHC) og DBL- Center for Sundhedsforskning og Udvikling (DBL).
DSHC er en del af Institut for Plantebiologi mens DBL er en del af Institut for Veterinær Patobiologi.
Centrene arbejder med forskellige aspekter af udvikling, nemlig skove, træer og landskabsplanlæg-ning (S+L), frøsundhed og frøpatologi (DSHC) og human sundhed (DBL).
Den overordnede målsætning er at bidrage til fattig-domsreduktion og bæredygtig udvikling.
Arbejdet på centrene udgør et vigtigt bidrag til skabelse af ny viden, opbygning af kapacitet i u-landene og videnhåndtering på de nævnte områder.
Centrene arbejder i tæt partnerskab med organisationer og netværk i deres samarbejdslande i Syd og er videre vigtige aktører på den internationale scene.