Administrator til Elfenbenskysten

Forfatter billede

33-årige Alice Calmettes er mandag rejst til Elfenbens-kysten, hvor hun i 2 uger indgår i et hold fra Læger uden Grænser, der vil undersøge de humanitære behov i den vestlige del af landet. Volden og den politiske uro, som hersker i den vestafrikanske nation, har betydet, at titusinder er flygtet over få måneder.

© Sune Juul-Sørensen/MSF

Sammen med en læge og en sygeplejerske bliver det Alice Calmettes’ opgave at undersøge, om sygehusene i 3 byer er i stand til at tage sig af det øgede pres, og hvorvidt områdets fordrevne har behov for humanitær hjælp. Arbejdsopga-verne dækker det administrative, økonomiske og personalemæssige.

– Min opgave i Elfenbenskysten bliver at få et overblik over behovene, og i givet fald forberede en indsats. Det vil bl.a. betyde, at jeg skal ansætte en række mennesker og i det hele taget få en struktur på plads, så vi kan komme i gang med arbejdet, forklarer Alice Calmettes.

Siden præsidentvalget i november i fjor har der været stor usikkerhed om den politiske situation, fordi den siddende præsident og regeringen ikke anerkender valgresultatet og nægter at overdrage magten. Det har medført udbredt vold og spændinger.

FNs Sikkerhedsråd er bekymret for, at situationen udvikler sig alvorligt, og sendte for nylig yderligere 2.000 soldater til Elfenbenskysten, hvilket bringer FN-styrken op på flere end 11.000 soldater.

Alice Calmettes er født og opvokset i byen Tonneins mellem Bordeaux og Toulouse i det sydvestlige Frankrig, og bor i dag i Malmø. Hun har en bachelorgrad i statskundskab og blev i 2001 Master i folkeret og internationale forhold.

Siden 2002 har hun arbejdet for Læger uden Grænser (MSF), dels som udsendt i henholdsvis DR Congo og Sudan, dels på hoved-kontoret i Rom. Senest har hun arbejdet på MSF Danmarks kontor i København.

Læger uden Grænser har arbejdet i Elfenbenskysten fra 1990 til 2008 og tilbyder i dag medicinsk hjælp til fordrevne og indbyggere i den vestlige del af den kakaoproducerende tidl. franske koloni.