Røde Kors sender hjælpearbejdere til Nordafrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Dansk Røde Kors sendte onsdag 4 hjælpearbejdere til Nordafrika, hvor de skal være med til at afværge en truende humanitær katastrofe, som de mange flygtninge fra især Libyen udgør.

– Første opgave bliver at etablere lejre, så folk, der kommer fra Libyen ind i Tunesien, kan få hjælp og hurtigt komme videre. Men situationen kan hurtigt ændre sig, og hvis der kommer et blodigt opgør i Libyen, kan det betyde mange flere flygtninge, siger Bjarke Skaanning, der skal lede Dansk Røde Kors´arbejde i forbindelse med den humanitære krise.

Ud over ham tager Jesper Ranch Nielsen til Tunesien. Han har erfaring fra mange steder i verden med at bygge lejre for flygtninge og fordrevne.

– Der er brug for os nu med titusinder af mennesker på grænsen. Men vi er forberedt på, at vi måske snart skal arbejde i Egypten eller andre steder, for situationen er helt uforudsigelig, siger Jesper Ranch Nielsen.

Videre skal IT-eksperten Jonas Struer Vinther deltage i Internationalt Røde Kors planlægningsteam i Tunesien, ligesom den daglige leder af Dansk Røde Kors arbejde i Mellemøsten; Mads Brinch, er indtrådt i Internationalt Røde Kors koordineringsteam for hele regionen.

Røde Kors arbejder i disse dage intensivt på at få lægehjælp, mad og visse steder også midlertidigt husly til de mange på flugt i Nordafrika – ikke mindst i Libyen.

Og Røde Kors i Danmark bakker op om dette – for aldrig har hjælp til flygtninge i nærområdet været mere relevant end lige nu i det nordlige Afrika.

Røde Kors´rolle

Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, siger om situationen:

– Vi ved, at disse mennesker er bedst hjulpet ved at blive i deres hjemlande og sat i stand til at klare sig her – og tro på, at de kan yde et bidrag og opbygge en tilværelse. Derfor skal både Røde Kors og andre satse massivt på at hjælpe nu. Røde Kors-læger er inde i Libyen – og danske Røde Kors medarbejdere er ved at rykke ud. For hurtig hjælp i nærområdet er vigtig.

– Omvendt må vi ikke lukke øjnene for, at der allerede er kommet flygtninge. Og der vil komme flere. Med reference til historien, Europa i 1945, Ungarn i 1956 eller situationen fra borgerkrigene i det tidligere Jugoslavien, kommer vi til at opleve strømme af flygtninge. Og at vi bliver nødt til midlertidig tage imod folk på flugt, indtil de igen kan vende hjem til deres hjemlande og der bidrage til opbygningen af stærke, stabile samfund.

– Sætter vi ikke ind med både hjælp i nærområderne og en hjælp til dem, der alligevel flygter, forpasser vi en historisk chance. Derfor er Røde Kors i gang med arbejdet allerede nu, anfører Ladekarl.