Statskonsulent, fhv. departementschef Søren Skafte, Rom, fylder 60 torsdag den 24. marts 2011.
Med en eksamen som cand.polit. fra Københavns Universitet, 3 lærerige år i Nationalregnskabet i Danmarks Statistik og aftjent værnepligt ved Kronens Artilleriregiment indledte Søren Skafte i 1978 sin karriere som embedsmand i Statsministeriet.
Efter 12 år i ministeriet bl.a. som en af statsminister Poul Schlüters nære medarbejdere som ministersekretær og chef for statsministerens sekretariat, blev Søren Skafte i 1991 udnævnt til departementschef i Energiministeriet.
Den første danske biomassehandlingsplan var et af resultaterne i den periode, som også var karakteriseret ved en begyndende liberalisering af de europæiske energimarkeder.
Fra 2000 var Søren Skafte formand for det danske FAO-udvalg, hvor bl.a. landbruget har sæde, og koordinerede den danske deltagelse i FAOs styrende organer. Siden 2003 har Søren Skafte varetaget posten som statskonsulent ved ambassaden i Rom, hvor netop FNs store Fødevare- og Landbrugsorganisation er et af hans gebeter.
Og hvad er så lige en statskonsulent?
Statskonsulenttjenesten består af personer med en høj grad af faglig/politisk ekspertise og erfaring inden for fødevare-, landbrugs- og fiskeriområderne. Statskonsulenterne er udsendt til en række danske repræsentationer i udlandet, hvor de løser politiske og eksportmæssige opgaver, skriver Fødevareministeriet.
Ved udvælgelsen af statskonsulenterne lægges der vægt på kompetenceprofiler, der sikrer det bedst mulige udgangspunkt for at forhandle og varetage danske interesser på hele fødevareområdet i forhold til opholdslandenes regeringer, politikere, myndigheder, faglige eksperter, brancheorganisationer og virksomheder samt nyhedsmedier, hedder det.
Søren Skafte drives tillige af et stort engagement i kampen mod sult i verden, hvilket han fik vist, da FAO var vært for et særligt topmøde om fødevaresikkerhed i Rom i november 2009.
Baggrunden er også dyster nok. Omkring en milliard mennesker sulter – det største antal i verdenshistorien. Det var derfor temaet, da 60 stats- og regeringsledere, 190 ministre og 3.600 delegerede fra hele verden var samlet for at debattere global forsyningssikkerhed for mad. Dav. fødevareminister Eva Kjer Hansen var topmødets næstformand.
Resultatet af topmødet blev bl.a. en erklæring om fødevaresikkerhed, som ifølge Søren Skafte havde afgørende EU-aftryk. Han understre-gede dengang, at både EU, der ubetinget er FAO’s største donor, og Danmark kunne være meget tilfredse med topmødeerklæringen.
Lad os rekapitulere hans klare tale:
“Topmødet viser, at der nu er en reel vilje til at gøre noget ved et problem, der berører hvert sjette menneske i verden. Både donor- og udviklingslandene er parate til at påtage sig reelle forpligtelser. Stats- og regeringscheferne har blandt andet endnu engang forpligtet sig i forhold til målsætningen om at bruge 0,7 procent af BNI på udviklingsbistand. Og stats- og regeringscheferne har også bekræftet viljen til at øge andelen af den støtte, som er målrettet landbrug og fødevareproduktion”.
“Samtidig har udviklingslandene forpligtet sig til i deres nationale planer og prioriteringer, herunder i deres offentlige budgetter, at give mere opmærksomhed til landbrug og fødevareproduktion. Det er betydnings-fulde fremskridt – selv om det selvsagt ikke går lige godt med at efterleve forpligtelsen alle vegne”.
Han afviste samtidig kritik fra FAOs generaldirektør, Jacques Diouf, som sagde, at topmødeerklæringen hverken var forpligtende i forhold til tidsplan eller betingelser.
“Vi har rigeligt med konkrete målsætninger og tidsplaner allerede – f.eks. beslutningen fra 1996 og i 2015 Målene om, at antallet af sultende skal halveres i 2015. Der er ikke brug for flere tidsplaner, men reel vilje til at gøre noget i fællesskab. Og det bliver netop understreget i erklæringen”, anførte den engagerede danske embedsmand.
Hans mulighed for at følge FAOs arbejde i første parket er ikke blevet mindre efter at Danmark fra 1. januar sidder som nordisk medlem i FAOs Råd.
Der er nemlig i praksis tæt kontakt mellem ministerierne for fødevarer, landbrug, skovbrug, akvakultur og fiskeri i de nordiske lande (Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island) i FAO-forhold.
De 5 nordiske lande (i FAO kaldet ”den nordiske gruppe”) skiftes til at besætte en post i FAO’s Council således, at hvert nordisk land sidder 3 år, hvorefter der skiftes. Efter denne turnus-model er Danmark Council-medlem i årene 2011, 2012 og 2013.
FAO’s dokumentations- og informationsarbejde skal sikre nødvendig og aktuel viden om fødevare-, landbrugs- og fiskeriproduktion (og dertil relaterede emner) på global basis.
En af de spændende opgaver, der ligger for, bliver at følge valget af ny generaldirektør for mastodonten i Rom – se også telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/02-02-11/br-vallaslag-om-chefposten-fao-brasilien-og-indone
Søren Skaftes arbejde har gennem årene krævet megen rejseaktivitet, og ferier og fritid tilbringes ofte i naturen med vandreture, jagt og fiskeri. Den runde dag fejres i Rom med hustruen gennem 35 år, Anette, og 2 voksne døtre.