Jens Windahl Pedersen rejser lørdag til Sydafrika, hvor han det næste år skal lede Læger uden Grænsers projekt i Sydafrikas største by Johannesburg.
Som projektkoordinator får den 30-årige danske sygeplejerske ansvaret for at lede og udvikle projektet, der tilbyder lægehjælp til lokale sydafrikanere og migranter fra Zimbabwe, som lever i slumkvarterer i Johannesburg. Det anslås at omkring 250.000 lever under elendige forhold i den indre del af byen.
Sydafrika har modtaget mange flygtninge og migranter fra nabolandet Zimbabwe, der oplevede en total nedsmeltning af økonomien og bl.a. sundhedssystemet. Det anslås, at henved 3 millioner zimbabweanere er flygtet til Sydafrika, og en stor del af dem har slået sig ned i Johannesburg.
Her lever de ofte en udsat tilværelse uden adgang til lægehjælp. Læger uden Grænser tilbyder i samarbejde med sundhedsministeriet gratis lægehjælp til migranterne og andre fra området.
Udover sin faglige baggrund som sygeplejerske har Jens Windahl Pedersen en Master i Humanitære Studier fra Liverpool School of Tropical Medicine. Da han skrev hovedopgave, foretog han feltstudier i Johannesburg om migranters adgang til sundhedsbehandling.
– Det bliver virkelige spændende at få hænderne i et relativt nyt område, som storbyprojekter vitterligt er. At få lov til at være med til at udarbejde de beslutninger og processer, som kommer til at forme Læger uden Grænsers arbejde fremover, fortæller Jens Windahl Pedersen.
Han har tidligere været udsendt med Læger uden Grænser til Sydafrika i 2008 og også været udsendt til Darfur i Sudan, Sierra Leone og senest til Sydsudan, hvor han indtil slutningen af maj var chef for Læger uden Grænsers projekt i byen Gogrial.
Jens Windahl Pedersen er vokset op i Nyråd ved Vordingborg.
Læger uden Grænser har arbejdet i Sydafrika siden 1999.