Tilbage til DR Congo

Forfatter billede

Ulla Collins er rejst til byen Baraka i provinsen Sydkivu i DR Congo for Læger uden Grænser.

© Mikkel Dalum/MSF

Her skal den erfarne 67-årige bioanalytiker i 3 måneder sikre kvaliteten af arbejdet på laboratoriet på byens hospital, træne personalet og indføre nye apparater til at diagnosticere tuberkulose og måle antallet af hvide blodlegemer, CD4.

Det er anden gang, Ulla Collins rejser til Baraka. Hun var der første gang for et halvt år siden, og ud over at ”se hvordan det går”, bliver opgaven denne gang at forsøge at få patienternes pårørende til at give blod.

Malariasæsonen står for døren, og det giver mange blodtransfusioner, fordi sygdommen slår de hvide blodlegemer ihjel.

På hospitalet i Baraka, som Læger uden Grænser støtter, udfører man kirurgiske indgreb, behandler tuberkulosepatienter, hjælper underernærede, tester og behandler hiv-smittede og bistår ofre for seksuel vold.

Det er 11. gang, Ulla Collins rejser ud med Læger uden Grænser. Hun har arbejdet i Zambia, Uganda, Burma, Malawi, Liberia og Haiti. Flere af landene har hun været udsendt to gange til ligesom med projektet i Baraka i det store land i Afrikas hjerte.

– Jeg synes jo, det nytter noget. Jeg er med til at flytte noget derude, hjælpe laboratoriet og inspirere de nationalt ansatte på stedet, siger hun.

Læger uden Grænser har arbejdet i DR Congo siden 1981 og Baraka fra 2003.