Margaret Jungk fra Institut for Menneskerettigheder (IMR) i København blev fredag officielt udpeget til FN’s nye arbejdsgruppe for menneskerettigheder og erhverv. Arbejdsgruppen på 5 udvalgte eksperter skal sætte fokus på erhvervslivets arbejde med menneskerettigheder.
Udnævnelsen af Margaret Jungk er en anerkendelse af hendes mange år som foregangskvinde på menneskerets- og erhvervsområdet samt Danmarks generelle indsats på CSR-området (CSR = Corporate Social Responsibility). Dette felt har siden 1990erne oplevet stigende opmærksomhed fra erhvervslivet og menneskeretsorganisationer i både ind- og udland.
– IMR besluttede i slutningen af 1990erne bl.a. i samarbejde med DI (Dansk Industri) at forske i, hvordan virksomheder kunne agere ansvarligt i forhold til menneskerettigheder. Siden da har vi rådgivet virksomheder i at forstå, hvordan man undgår at krænke menneskerettighederne ude og hjemme og i særdeleshed i 3. verdenslande. Det er Margaret Jungk, som har stået i spidsen for dette arbejde, siger Charlotte Flindt Pedersen, international direktør i IMR.
I juni i år blev FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv godkendt af FN’s Menneskerettighedsråd, og den nyudnævnte arbejdsgruppe har fået til opgave at operationalisere retningslinjerne, så virksomheder og regeringer globalt kender og kan bruge FN’s rettesnor for social ansvarlighed.
Margaret Jungk ser udnævnelsen som en stor anerkendelse af sit mangeårige engagement og ekspertise inden for feltet og ser frem til arbejdsgruppens arbejde, der kan få stor betydning for virksomhedernes internationale engagement.
– Det er en enestående mulighed for at fremme menneskerettigheder indenfor erhvervslivets rammer. Hvis FN’s menneskeretsprincipper anvendes på den rigtige måde, kan den private sektor være med til at fremme social bærerdygtighed til gavn for både samfundet og erhvervslivet, siger amerikansk-fødte Margaret Jungk og fortsætter:
– Jeg vil fokusere på en yderligere tydeliggørelse af, hvad retningslinjerne kommer til at betyde for både offentlige og private samfundsaktører. Godkendelsen af retningslinjerne markerede, at erhvervsinteresser og menneskerettigheder ikke længere betragtes som separate emner men som gensidigt afhængige, siger Margaret Jungk og udbygger:
– Mange virksomheder gør allerede meget for at reducere deres negative menneskerettighedspåvirkninger, andre har stadig brug for vejledning og opbakning til deres indsats. Denne nye arbejdsgruppe er et vigtigt led i at sikre udvikling og håndhævelse af menneskerets- og erhvervsdagsordenen.
Margaret Jungk har ledet IMR’s menneskerets- og erhvervsindsats siden 1999. De tilgange og værktøjer, som IMR har været med til at udvikle, er blevet benyttet af flere end 200 virksomheder verden over inden for sektorer såsom udvinding, tekstil og tøj, landbrug, pharma og finans.
Af danske samarbejdsvirksomheder kan nævnes A.P. Møller Mærsk og Novo Nordisk. IMR har også spillet en rolle i udvikling af mere generelle værktøjer til at hjælpe danske virksomheder i deres CSR indsats; her kan nævnes CSR Kompasset, der er udviklet i samarbejdet med bl.a. Økonomi- og Erhvervsministeriet og DI.
– Den globale udvikling har ændret produktionsvilkårene. Stadig flere virksomheder har i dag produktion, udvikling og salg spredt over flere kontinenter, og de er ikke længere kun underlagt ét lands lovgivning. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne kender de menneskeretlige problemstillinger i de forskellige lande og ved, hvordan deres tilstedeværelse fremmer eller påvirker menneskerettighederne, forklarer Charlotte Flindt Pedersen og fortsætter:
– Fælles retningslinjer gør det muligt for virksomhederne at kunne påtage sig medansvaret for en positiv økonomisk såvel som menneskeretslig udvikling i de lande de befinder sig i.
– Problemstillingerne er mangfoldige – det kan være sager om arbejdstagers rettigheder – fx ret til at danne foreninger, børnearbejde, spørgsmål om ejendomsret, diskrimination med flere.
– Det er derfor med stor glæde at vi sender vores ekspert til FN. Vi er sikre på, at hendes mange års erfaring og viden indenfor feltet kommer både hende og den bredere menneskerettigheds- og erhvervsindsats til gavn, slutter Charlotte Flindt Pedersen.
Man kan læse mere om Margaret Jungk på
http://www.humanrightsbusiness.org/files/1450376971/file/margaret_jungk_and_dihr_general_bio_2011.pdf
Man kan læse mere om FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv på
http://www.business-humanrights.org/SpecialRepPortal/Home/Protect-Respect-Remedy-Framework/GuidingPrinciples
Man kan læse om CSR kompasset på http://www.csrkompasset.dk